Neelie Kroes op de bres voor startups

Neelie Kroes gaat de internationale positie van startups in Nederland versterken en innovatieve buitenlandse startups overtuigen om zich hier te vestigen. Als ‘Special Envoy’ zal Kroes de komende anderhalf jaar Nederland op de kaart zetten als dé Europese vestigingsplaats voor startups. Dit heeft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) bekend gemaakt.

"Nederland is een van de meest ondernemende landen in de wereld. Ons land kent steeds meer succesvolle startups. Maar onze ambitie moet verder reiken. We willen meer startups uit andere landen aantrekken en meer Nederlandse ondernemingen laten doorgroeien tot grote bedrijven met internationale allure.", aldus Kamp.

"Met haar brede ervaring en uitstraling is Neelie Kroes bij uitstek de persoon om deze internationale groeiambitie aan te jagen en te ondersteunen. Samen met Kroes gaat het kabinet een nieuwe generatie startups de kans geven in Nederland hun talent te ontwikkelen, te innoveren en banen te creëren."

StartupDelta

De Special Envoy geeft leiding aan het nieuwe initiatief StartupDelta. Binnen dit initiatief werken overheden, kennisinstellingen, startups, financiers en bedrijven samen. Het ministerie van EZ zorgt voor de randvoorwaarden om te kunnen starten en snel te groeien: financiering, passende regels en een nieuwe toelatingsregeling voor ambitieuze startups van buiten Europa. Gevestigde bedrijven kunnen zich bij StartupDelta aansluiten en zo startups helpen om door te groeien. StartupDelta zal de samenwerking aangaan met bestaande startup hubs in Nederland, zoals de High Tech Campus in Eindhoven en Kennispark Twente, en met toonaangevende internationale hubs.

Amsterdam als visitekaartje

De Special Envoy gaat zich met haar team vestigen in Amsterdam. Er is gekozen voor de hoofdstad vanwege de internationale uitstraling, het sterke merk en aantrekkingskracht op jonge mensen en innovatieve bedrijven. In combinatie met de uitstekende fysieke en digitale infrastructuur maakt dat Amsterdam tot het ideale visitekaartje voor StartupDelta. De gemeente Amsterdam biedt de Special Envoy onderdak op een historische locatie die volop in ontwikkeling is: het Marineterrein op het eiland Kattenburg.