Neelie Kroes en Jim Snabe: nieuwe manieren om jeugdwerkloosheid tegen te gaan

Neelie Kroes, Europees commissaris voor de digitale agenda, en Jim Snabe, co-CEO van SAP, introduceren Academy Cube: een internetplatform dat universitair afgestudeerden en bedrijven samenbrengt. Het gaat hierbij om afgestudeerden van technische wetenschappen, technologie, engineering en wiskunde die zich willen ontwikkelen op het gebied van die IT. De jonge talenten leren díe vaardigheden, waar werkgevers naar op zoek zijn.

Europese universitair afgestudeerden die een geschikte academische achtergrond hebben, kunnen het platform inzetten om hun carrière een extra impuls te geven. Het project richt zich in eerste instantie op jonge mensen uit Zuid-Europese landen, waar de jeugdwerkloosheid in bepaalde regio’s soms zelfs hoger ligt dan 50 procent.

"Jeugdwerkloosheid is een van de meest urgente uitdagingen in Europa. Het oplossen van het probleem moet de hoogste prioriteit krijgen bij bedrijven, instituten en overheden", zegt Jim Snabe. "Terwijl meer en meer afgestudeerde jongeren werkloos zijn, hebben we tegelijkertijd te maken met een oplopend tekort aan vakkundig personeel met een grondige IT-kennis. Academy Cube wil daarom 100 000 jonge talenten uitrusten met de vaardigheden waar de IT- en de engineering-sector naar op zoek zijn. Topspecialisten en een grote variëteit aan IT-bedrijven zijn essentieel om het concurrentievermogen van Europa in de toekomst te versterken."

Brug slaan

De Europese Commissie voorspelt dat het tekort aan hoger opgeleiden leidt tot 700 000 onvervulde IT- en telecombanen in 2015. Academy Cube slaat daarom een brug tussen werkloze hoogopgeleide jongeren en het tekort aan vakkundig personeel in de Europese IT-markt. Het initiatief geeft jonge Europeanen de kans om over de vereiste kennis te beschikken die ze nodig hebben voor een carrière in de IT of om hun te ondersteunen zelf ondernemer te worden. "Academy Cube is een goede bijdrage aan de grote coalitie voor digitale vaardigheden en banen, een initiatief van de Europese Unie", zegt Neelie Kroes. "Dit soort publiek-private partnerships hebben we nodig om de werkloosheid onder jongeren en het tekort aan talenten in Europa aan te pakken. Ik wil andere bedrijven, universiteiten en arbeidsbureaus dan ook aanmoedigen om deel te nemen aan de Academy Cube en gelijksoortige initiatieven."

Academy Cube is een op cloud-technologie gebaseerd internetplatform dat bedrijven en instituten kunnen inzetten voor e-learning cursussen en om vacatures op te plaatsen. Werkzoekenden kunnen het platform inzetten om de vaardigheden en kwalificaties te leren die nodig zijn voor hightech-banen. Potentiële werkgevers weten wat voor jonge talenten ze krijgen: de cursussen leveren immers de kwaliteit die ze verwachten en studenten volgen gestandaardiseerde leerplannen. Een bijkomend voordeel van de Academy Cube is dat het topkandidaten koppelt aan vacatures van partnerbedrijven.

Studenten kunnen ook hun carrièremogelijkheden bekijken in de IT- en manufacturing-markten in Europa. Hierdoor zijn ze in staat om Academy Cube al in een vroeg stadium te gebruiken om de vaardigheden te leren die ze nodig hebben voor het door hun gekozen carrièrepad. Partneruniversiteiten kunnen hun profiel ook toevoegen, zodat ze beter kunnen aansluiten op de arbeidsmarkt.

Vierde revolutie

Het initiatief richt zich ook op het bewerkstelligen van de vierde industriële revolutie, ofwel Industry 4.0: de massale ommekeer in de manufacturing-markt om digitaal te gaan. In de drang naar meer efficiëntie gebruiken bedrijven meer en meer software – niet alleen voor het besturen van hun fabriek en machinepark, maar ook voor het optimaliseren van de gehele waardeketen. Slim produceren vereist hoogopgeleide werknemers die niet alleen verstand hebben van manufacturing, maar ook uitgebreide IT-kennis hebben. Academy Cube richt zich in eerste instantie op het aanbieden van vier complete cursusplannen en twaalf cursussen voor Industry 4.0. Onderwerpen zijn onder andere automatisering, het analyseren van Big Data, productie en logistieke processen. Het doel is om het aantal cursusplannen halverwege dit jaar uit te breiden naar vijftig. Naast e-learning zal de Academy Cube ook virtuele lessen aanbieden, trainingen door instructeurs en platformen voor collaborative learning.

Academy Cube is gebaseerd op een learning managementoplossing die is gebouwd is door SuccessFactors, onderdeel van SAP. Het platform komt tegemoet aan databescherming, vertrouwelijkheid en de eisen en wensen die aan compliancy worden gesteld.