Nederlandse wint Benelux Dyson Award met demontabel zelfinjectie-apparaat

TU/D-studente Emma Linders heeft de Benelux James Dyson Award gewonnen met de YpsoMate Refill: een demontabel en grotendeels herbruikbaar apparaat voor zelfinjectie. Ze heeft berekend dat het gebruik van de YpsoMate de CO2-uitstoot van zelfinjectoren met 60 procent kan terugdringen.

links: onderdelen zelfinjector met gereedschap. Rechts: doorsnede zelfinjector

De Ypsomate refill is een auto-injector die past in de circulaire economie. In plaats van na eenmalig gebruik te worden verbrand, wordt de auto-injector door de producent gesteriliseerd en opnieuw gevuld. Zo kan één auto-injector door veel verschillende patiënten worden hergebruikt, waardoor afval, CO2-uitstoot en energieverbruik worden verminderd.

Linders heeft de auto-injector ontwikkeld in samenspraak met de industrie: “Ik bezocht een auto-injectorfabriek in Zwitserland, waar ik samenwerkte met ingenieurs om mijn concepten te optimaliseren. Door experts uit de industrie te raadplegen, waaronder producenten van spuiten en ontwerpers van auto-injectoren, heb ik een circulair systeem ontwikkeld waar farmaceutische bedrijven graag aan zouden willen deelnemen.

Alliance to Zero, een organisatie die de farmaceutische sector wil verduurzamen, heeft groot enthousiasme getoond voor mijn YpsoMate Refill-ontwerp. Momenteel zijn ze bezig met de verdere ontwikkeling, waaronder het testen van de duurzaamheid van herbruikbare onderdelen.”

Hoe het werkt

Patiënten kunnen de injector na gebruik via hun apotheek of de post terugsturen naar een Refill Hub. Daar wordt het apparaat door een geautomatiseerd proces gedemonteerd, gedesinfecteerd, de voorgevulde spuit vervangen, een kwaliteitscontrole uitgevoerd en deze weer in elkaar gezet.

De injector wordt vervolgens verzegeld met een nieuw medicijnspecifiek label. Dit voorkomt dat patiënten met hun dure medicijnen knoeien, maar kan bij de Refill Hub eenvoudig worden verwijderd voor demontage.

Om het navulproces te vergemakkelijken, is de YpsoMate Refill geoptimaliseerd met herbruikbare bevestigingsmiddelen. Linders heeft onderdelen ontworpen die geen desinfectie nodig hebben en tijdens het bijvullen intact blijven, wat het proces versnelt. Zo kan de injectieveer eenvoudig worden herladen voor de volgende patiënt met behulp van een roterend resetmechanisme (zie video hieronder:)

De winnaars van de nationale James Dyson Awards krijgen een geldbedrag van bijna 6.000 euro. Op 18 oktober maakt de organisatie een lijst van twintig uitvindingen bekend, die doorgaan naar de internationale eindstrijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *