‘s Werelds eerste volledig zelfvoorzienende industriële trillingssensor heeft eind vorig jaar zijn de eerste data verzonden. De Nederlandse vinding maakt 30 miljard industriële IoT-sensoren overbodig die nu jaarlijks worden weggegooid.
De trillingssensor wordt aangestuurd door het kinetische systeem Memsys Quartz Energy Harvesting-technologie, dat sensoren en trackers voedt met behulp van trillingen en bewegingen die worden geproduceerd door machines, wagons en andere activa die toch al in industriële omgevingen aanwezig zijn.
En dit zonder dat dit ten koste gaat van de datakwaliteit, zo claimt de Delftse startup Memsys. Dat is niet alleen goed nieuws omdat we momenteel veel te veel batterijen weggooien, maar ook omdat sensoreigenaren geen dure en soms gevaarlijke batterijvervangingen meer hoeven uit te voeren.
De basis van Memsys Quartz werd gelegd tijdens MSc- en PhD-projecten van oprichter Thijs Blad. “Vanwege de geschiktheid voor robuust productontwerp is Kinetic Energy Harvesting een bijzonder nuttige energiebron om industriële sensoren en trackers van stroom te voorzien. De afwezigheid van een extern onderdeel zoals een PV-paneel betekent dat behuizingen stof-, water- en schokbestendig kunnen worden gebouwd, zonder dat dit ten koste gaat van de energieopbrengst.”
Specs
- Breedspectrum bewegingsconversie voorbij conventionele piëzo-elektrische
- Geschikt voor volledig omsloten behuizingen
- Geen kwetsbare componenten vereist aan de buitenkant van het apparaat
- Stoot- en UV-bestendig
- Stof- en waterdicht
- Geschikt voor omgevingen met nul en weinig licht
Beste Redactie,
De gedachte achter deze vinding is best goed, minder batterijen willen we allemaal volgens mij.
Maar kijk eens naar ReVibe Eneregy zou ik zeggen, die halen Energie uit trillingen (Link hieronder).
https://revibeenergy.com/
Wellicht dat ze iets kunnen betekenen.
Met vriendelijke groet,
Martin Boere
Graag een toelichting waarop de genoemde 30 miljard is gebaseerd. 30.000.000.000. Kan me er geen voorstelling van maken en zie niet waarom deze ‘nederlandse’ vinding daar dan verandering in zou brengen.
Mooi als het werkt en dat jullie er een verkoopbaar product van kunt maken. wij kochten een ontwikkeling van de TU in 1987 en hebben sindsdien miljoenen temperatuursensoren verkocht. in 2022 zaak verkocht. Wij hadden toen één zorg en dat was de zoektocht naar financiële middelen om uit te bouwen. sterkte daarmee.
Rolf de Boer