Categories: Actueel

Nederlandse scheepsbouwers produceren ’golf aan elektrische schepen’

Openbaar Vervoerbedrijven in diverse landen willen hun watertransport verduurzamen – van Ontario tot Amsterdam. Dit levert een groeiend aantal orders op voor elektrische en hybride veerponten bij Nederlandse scheepsbouwers, die op hun beurt orders in de keten plaatsen voor onder andere batterij- en laadtechnologie.

"Er gebeurt sinds ongeveer 2010 al best wel wat in het nadenken over/opstarten van/ontwikkelen van emissieloze/milieuvriendelijke vaartuigen, zowel bij de bedrijven als de universiteiten, maar vooral in de laatste 12-24 maanden begint de boel op grotere schaal los te komen", zegt woordvoerder Michel Revet van Netherlands Maritime Technology (NMT). "Er worden bijvoorbeeld meer series besteld in plaats van one-offs." 

Zowel het besef dat de verduurzaming van producten en diensten sneller kan als de wereldwijde kansen die dit biedt op economisch en technologisch vlak, zorgen ervoor dat experimenten en ontwikkelingen die tot voor kort nog op de tekentafel lagen, nu daadwerkelijk worden gebouwd voor een reeks aan nationale en internationale klanten.

Experimenten zijn uitgegroeid tot economisch levensvatbare producten die seriematig gebouwd en geleverd kunnen worden – iets wat in de meeste landen momenteel nog niet mogelijk is. "Dat is terug te zien in de orderboeken. Uit de hele wereld krijgen grote en kleine Nederlandse scheepsbouwers en batterijleveranciers opdrachten."

Met ruim 20.000 bedrijven vormen maritieme, offshore en havengerelateerde organisaties een belangrijke bron van werkgelegenheid. Momenteel werken er zo’n 285.000 mensen in en voor de sector. De totale toegevoegde waarde bedraagt een kleine 25 miljard euro, het exportvolume 30 miljard en het aandeel in het BBP 3,1%.

Er zijn wereldwijd inmiddels uiteraard ook andere bedrijven die dit soort schepen ontwerpen en bouwen, bijvoorbeeld in Turkije, China en Australië, maar niet in de mate waarin dat hier gebeurt. "Dat komt door ‘de cluster’", aldus Revet. "Bottom line: eigenaars, bouwers, leveranciers, dienstverleners, onderzoeks- en onderwijsinstellingen, brancheverenigingen en (lokale) overheden werken – grosso modo – goed samen. In Nederland zijn er ook regionale deelclusters en functionele (keten) clusters, bijvoorbeeld in/rond Rotterdam, de Drechtsteden-inclusief-Gorinchem, Noord-west Nederland, Noord-oost Nederland, Amsterdam, en Vlissingen."

De elektrificatie komt momenteel in versnelling door het Maritiem Masterplan dat de sector samen met de overheid heeft gelanceerd. Het doel: 30 Nederlandse emissieloze civiele (voorbeeld)schepen in 2030:

 

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

4 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

4 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

5 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

5 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

5 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

5 dagen ago