Nederlandse Innovatie Prijzen naar Huisman Equipment, Innatera en Plinkr

Huisman Equipment, Innatera en Plinkr zijn uitgeroepen tot winnaars van de Nederlandse Innovatie Prijs 2024. Koppert Cress en Lely kregen speciale erkenning voor hun innovaties in de agrarische sector.

Tags:
Huisman viert dit jaar tevens zijn 95 jarig bestaan. Foto: Huisman

De Nederlandse Innovatie Prijs, een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation (UvA), eert Nederlandse bedrijven die uitblinken in duurzame innovatie en maatschappelijke impact. Onder leiding van professor Henk Volberda selecteert de jury jaarlijks winnaars voor de Nederlandse Innovatie Prijs in de categorieën ‘Grootbedrijf’, ‘MKB’ en ‘Maatschappelijke Impact’.

Winnaars 2024

Grootbedrijf: Huisman Equipment

Huisman Equipment, opgericht in 1929 en gevestigd in Schiedam, ontwerpt, fabriceert en onderhoudt zware constructie-installaties. Het bedrijf levert oplossingen voor duurzame energie, olie en gas, civiele werken, en de scheepvaartsector. Met producten zoals kranen, offshore wind tools en boorinstallaties zet Huisman nieuwe standaarden en draagt het bij aan de energietransitie. ‘De BID Innovatie Award bevestigt onze missie om klanten in staat te stellen de meest complexe energieprojecten uit te voeren’, aldus het bedrijf.

Huisman levert onder meer heavy lift-kranen, innovatief installatie equipment voor offshore windturbines, pijpleg- en boorsystemen. ‘Tegenwoordig wordt meer dan 70% van de offshore windparken wereldwijd geïnstalleerd met ons equipment.’

MKB: Innatera

Innatera, een spin-off van de TU Delft, ontwikkelt neuromorfe processors die de werking van het menselijke brein nabootsen. Deze technologie maakt sensorgegevensverwerking 100 keer sneller en tot 500 keer energiezuiniger dan conventionele processors. De jury: ‘Met deze baanbrekende chips draagt Innatera bij aan een duurzame toekomst in technologie.’

Innatera richt zich op coprocessors voor kleine apparaten die op batterijen moeten werken. De chips moeten met weinig stroom snel sensordata kunnen verwerken, zoals het herkennen van gesproken woord in een audiostream. Dat kan volgens het bedrijf zuiniger, omdat het door Spiking Neural Networks alleen relevante data verwerkt. Het baseert zich op de open RISC V-architectuur, een 32-bit processorkern met 384KB aan SRAM. De chip is 3×2,16mm groot.

Het bedrijf presenteert zich in januari op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Maatschappelijke Impact: Plinkr

Plinkr, opgericht in 2017 in Eindhoven, ondersteunt hulpverleners met digitale oplossingen om mensen met financiële problemen te begeleiden naar een leven vrij van geldzorgen. Hun technologie is ontwikkeld in samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen en biedt een combinatie van stressvermindering en praktische ondersteuning.

Innovatie in de agrarische sector

De agrarische industrie speelt een steeds belangrijkere rol binnen de Nederlandse innovatiesector. Dit jaar is besloot de Big Improvement Day (BID) de genomineerde bedrijven in deze sector speciale erkenning te geven.

Koppert Cress

Koppert Cress is een organisatie gespecialiseerd in natuurlijke ingrediënten, zoals cressen en eetbare bloemen, die chefs gebruiken om hun gerechten mee te verrijken.

Lely

Lely is ontwikkelaar van geavanceerde robots en datasystemen die het dierenwelzijn en de productie op melkveebedrijven verbeteren. Het bedrijf is onder meer bekend met zijn koevriendelijke melkrobot.

BID Innovatie Award

Alle genomineerden voor de Nederlandse Innovatie Prijs ontvingen daarnaast de BID Innovatie Award, een initiatief van de Big Improvement Day. Naast bovengenoemde bedrijven waren dit Daito Design, Kreber, PureBlue Water, Phalanxes, Portbase, Van Der Lee Turbo Systems en Zytec.

“Stuk voor stuk wisten de twaalf genomineerden duizenden bedrijven achter zich te laten en zijn zij een toonbeeld van innovatie. Voor hun uitzonderlijke prestaties en bijdrage aan onze maatschappij, al dan niet op internationale schaal, verdienen zij erkenning”, aldus Ralph van Hessen, initiatiefnemers van de Big Improvement Day.

Over de Big Improvement Day

De Big Improvement Day (BID) is in 2008 opgezet vanuit de behoefte om positieve ontwikkelingen in Nederland te belichten en verder te brengen. Sindsdien komt de top van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven elk jaar op de derde dinsdag van januari samen voor ‘de meest positieve dag van het jaar’ en deze ‘dag van de beslissers’. BID is de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid tot he´t platform voor ontmoeting, nieuwe ideeën, vooruitstrevende samenwerkingen tussen de publieke en private sector. Met namen als Louis van Gaal, Loek Hermans en Prins Constantijn van Oranje-Nassau komt de top van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, sport, zorg en onderwijs meerdere malen per jaar samen tijdens Improvement Days om contact te leggen, kennis te delen, visies te tonen en samenwerkingen aan te gaan.

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *