De Nederlandse Arbeidsinspectie wil dat er veiliger wordt gewerkt op hoogte. Daarom start de Arbeidsinspectie een campagne om veilig te werken met rolsteigers, die worden gebruikt door bijvoorbeeld schilders, timmerlieden en leggers van zonnepanelen.

Vallen van hoogte is met 52 procent het meest voorkomende ongeval in de bouwsector. Ook bij het gebruik van rolsteigers gebeuren regelmatig ongelukken, variërend van lichte incidenten tot ernstige ongevallen met ziekenhuisopname of blijvend letsel. Werkgevers zijn verplicht om de risico’s van vallen zoveel mogelijk te beperken.
Veel ongevallen met rolsteigers ontstaan doordat de handleiding niet wordt gevolgd, het materiaal verkeerd wordt gebruikt of noodzakelijke veiligheidsmaatregelen niet worden genomen. Zo kan een rolsteiger instabiel zijn en omvallen. Daarnaast vallen werknemers omdat er geen leuningen aanwezig zijn of omdat ze aan de buitenkant omhoog klimmen en hun evenwicht verliezen. Ook omstanders kunnen gewond raken door voorwerpen die van een rolsteiger vallen.
De Arbeidsinspectie grijpt in bij valgevaar. Als er sprake is van ernstig risico, zoals ontbrekende leuningen, kunnen inspecteurs het werk stilleggen. Bedrijven die deze gevaren niet aanpakken terwijl medewerkers aan het werk zijn, riskeren een boete. De hoogte hiervan hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van het bedrijf en de inspanningen van de werkgever om ongelukken te voorkomen. Een stillegging kan ook worden opgelegd als er op dat moment niemand op de steiger werkt.
Rode en groene labels
Een nieuw onderdeel van deze campagne is het gebruik van rode en groene labels om zoveel mogelijk steigergebruikers te bereiken. Deze labels worden aangebracht wanneer inspecteurs niet kunnen achterhalen wie de eigenaar van de steiger is.
- Rood label: Geeft aan dat de rolsteiger onveilig is opgebouwd en waarschuwt de gebruiker. Op het label staat vermeld welke gebreken zijn vastgesteld, zoals onvoldoende verankering of een te zware belasting.
- Groen label: Geeft aan dat de rolsteiger veilig is opgebouwd en dient als een compliment voor de bouwer.
Beide labels bevatten een QR-code die leidt naar de website van de Arbeidsinspectie met meer informatie over veilig werken met rolsteigers.
Bewustwording vergrote
De campagne Da’s pas veilig loopt gedurende heel 2025 en richt zich op veilig werken op hoogte. De aftrap van de campagne is gericht op rolsteigers.
Stephan van Puffelen, projectleider goed werkgeverschap bij de Arbeidsinspectie, zegt hierover: “Wat je nog vaak hoort, is dat iemand die met rolsteigers werkt tegen ons zegt: dat gebeurt mij niet, ik ben er nog nooit vanaf gevallen. Dan is mijn reactie: precies, daarom zit jij er nog, maar degene die wél is gevallen, werkt niet meer. Met het label, dat is bedacht door een van onze inspecteurs, willen we de bewustwording vergroten van de risico’s bij het werken op hoogte.’
De Arbeidsinspectie controleert of werkzaamheden in de bouw- en onderhoudssector op een gezonde, veilige en eerlijke manier worden uitgevoerd. Werkgevers moeten zorgen voor een duurzame borging van veiligheid. Een arbeidsongeval moet direct worden gemeld als het slachtoffer in het ziekenhuis wordt opgenomen, blijvend letsel oploopt of overlijdt als gevolg van het ongeval.
Bron Arbeidsinspectie