Categories: Actueel

Nederlandse afzet aan Duitse industrie kan in 10 jaar verdubbelen

"De omzet van de Duitse auto-industrie, elektrotechnische industrie en machinebouw groeit in 2014 naar schatting tot € 800 miljard, en zal dit decennium verder groeien", zegt ING-econoom Jurjen Witteveen. "De rol van Nederlandse toeleveranciers is hierin nog te beperkt. Nederlandse metaal-, rubber- en kunststofleveranciers exporteerden vorig jaar voor € 6,0 miljard naar Duitsland. Met extra focus en inspanningen kan dit de komende tien jaar verdubbelen.

Energiewende en ‘Industrie 4.0′ bieden gerichte kansen

Daarnaast bieden twee grote ontwikkelingen in Duitsland specifieke kansen voor de Nederlandse maakindustrie. Zo heeft Duitsland voor de zogeheten Energiewende ambitieuze doelstellingen geformuleerd, zoals 80% tot 95% minder uitstoot van broeikasgassen en een stijging van de energie-efficiency met 50% in 2050. Dit biedt kansen voor de expertise van Nederlandse bedrijven in de maakindustrie op het gebied van energieopwekking (wind, zon), energiezuinige machines en ook de energie-infrastructuur.

Een tweede belangrijke ontwikkeling is Industrie 4.0, wat staat voor een nieuwe manier van produceren waarbij de productiviteit wordt verbeterd via ‘smart factories’ met intelligente, efficiënte en foutloze processen. "De Nederlandse hightech-industrie heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld op het gebied van ketensamenwerking, via het model van open innovatie", zegt Arnold Koning, ING’s sectormanager Industrie. "De Duitse industrie kan hier ook baat bij hebben om leidend te blijven in de wereld. Dit vergt forse investeringen in R&D, maar ook een sterkere samenwerking in de keten. Juist Industrie 4.0 vraagt om intensievere samenwerking, waarbij Nederland zeker een rol kan spelen."

Grootste kansen richting machinebouw en elektrotechnische industrie

De Nederlandse focus ligt sterk op Noordrijn-Westfalen; 45% van de export naar Duitsland gaat naar deze regio. Voor de Nederlandse industriële toelevering liggen de grootste kansen in de specialistische machinebouw en elektrotechnische bedrijven. In deze branches zijn de zuidelijke regio’s Baden-Württemberg en Beieren leidend. Afstand is echter nog altijd een belangrijke factor in het zakendoen. Hessen en Noordrijn-Westfalen, met een grotere machinebouw dan Beieren, blijven daarom interessante regio’s met groeimogelijkheden, zeker voor kleinere Nederlandse toeleveranciers.

Voor meer informatie, zie het rapport in pdf of bekijk de video

Toeleveren aan de Duitse maakindustrie april 2014.

.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

2 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

2 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

2 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

2 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

2 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

2 dagen ago