Categories: Actueel

Nederlands consortium bouwt eerste drijvende zonnefarm op zee ter wereld

Het consortium bestaat uit initiatiefnemer Oceans of Energy, ECN, Marin, Taqa en TNO en krijgt financiële steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Samen met de Universiteit Utrecht onderzoekt Oceans of Energy de elektriciteitsproductie en vergelijkt deze met productie op land. Het bedrijf verwacht dat de productie op zee 15% hoger zal liggen.

"Wat wij hier in drie jaar tijd neer gaan zetten is nooit eerder gedaan," zegt oprichter Allard van Hoeken van Oceans of Energy. "Zonnefarms werden al op binnenwateren gelegd, maar op zee is het erg moeilijk. Je hebt daar immers te maken met enorme golven en andere destructieve natuurkrachten."
Van Hoeken realiseerde eerder de drijvende getijdencentrale Bluetec, die een jaar lang schone energie opwekte uit de getijden bij Texel.

Zon en wind samen

Zonnefarms kunnen bijvoorbeeld tussen offshore windmolens op de Noordzee worden geplaatst. Zo kan op dezelfde oppervlakte vele malen meer energie worden opgewekt. Dit is zeer interessant voor Nederland.

Wijnand van Hooff, Programmadirecteur Zonne-energie TKI Urban Energy: "De potentie van zonne-energie is enorm. In het Nationaal Solar Trendrapport 2018 blijkt dat met zonne-energie uiteindelijk ruim driekwart van de totale Nederlandse energievoorziening kan worden afgedekt. De mogelijkheden van drijvende zonneparken om een aanzienlijk gedeelte van deze potentie in te vullen zijn gigantisch, maar de innovatie-uitdagingen zijn ook aanzienlijk. Door het slim bij elkaar brengen van Nederlandse kennis op het gebied van zonnestroomtechnologieën en offshore-kennis wordt een geheel nieuwe toepassing van zonne-energie ontwikkeld. Projecten als deze zijn van groot belang om uiteindelijk zowel de commerciële- als de energetische- potentie van de toepassing te kunnen benutten".

Financiën

Het consortium ontvangt gedurende drie jaar tijd financiële ondersteuning van RVO.nl vanuit de Topsector Energie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "Het is een interessant innovatieproject, onder andere door het grote herhalingspotentieel," aldus manager energie-innovatie Frank Witte. "Naast additionele duurzame energieproductie kan het ook leiden tot verduurzaming van olie- en gasplatforms. RVO.nl kijkt met belangstelling uit naar de resultaten, waaronder de opbrengsten en levensduur, in deze lastige veeleisende zee-condities."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

4 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

4 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

5 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

5 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

5 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

5 dagen ago