Nederlands-Belgische drones versterken onbemande mijnenbestrijding (video)

De Belgische en Nederlandse marines staan aan de vooravond van een revolutionaire aanpak in mijnenbestrijding met het rMCM-programma (replacement Mine Countermeasures). Dit initiatief, dat in 2019 van start ging, wordt uitgevoerd door het consortium Belgium Naval & Robotics, bestaande uit Naval Group en Exail (voorheen ECA Group).

Het programma omvat de levering van twaalf innovatieve mijnenbestrijdingsschepen, ongeveer honderd geavanceerde drones en bijbehorende Command and Control (C2)-containers. Het doel? Een veiliger en efficiënter mijnenbestrijdingssysteem door het gebruik van onbemande technologieën.

In 2024 heeft het rMCM-programma grote vooruitgang geboekt. Zo zijn de eerste onbemande oppervlaktevoertuigen (USV’s) van de serie getest, zijn onderwaterdrones uitgebreid beproefd en is de training voor de bemanning van het eerste Belgische schip gestart. Deze ontwikkelingen brengen de marines een stap dichter bij de geplande volledige implementatie in 2025.

Onbemande technologie: veilig en efficiënt

Centraal in het programma staat een stand-off-benadering, waarbij mijnen op afstand worden opgespoord en geneutraliseerd. Elk schip fungeert als moederschip, uitgerust met het UMIS-systeem (Unmanned Mine Countermeasures Integrated System). Dit omvat een uitgebreid pakket van lucht-, oppervlakte- en onderwaterdrones en een krachtige softwaresuite genaamd Umisoft. Hiermee wordt elke stap in de mijnenbestrijdingsoperatie gecoördineerd, van planning en toezicht tot dataverwerking.

Foto: Exail

Innovaties in actie

Een van de opvallendste onderdelen is de Inspector 125, een flexibel inzetbare USV die drones lanceert en terughaalt. Deze voertuigen hebben in 2024 zware tests doorstaan in Zuid-Frankrijk en Oostende. Daarnaast zijn de A18-M autonome onderwaterdrones en de T18-M getrokken sonar getest, beide uitgerust met geavanceerde sensoren voor detectie en classificatie van zeemijnen.

Ook de Seascan en K-Ster, onmisbare onderdelen van het Mine Identification & Disposal System (MIDS), worden uitgebreid beproefd. De Seascan levert scherpe beelden van mijnen, terwijl de K-Ster met precisie mijnen onschadelijk maakt.

Training voor de toekomst

Om deze technologieën optimaal te benutten, is in september 2024 de training van de eerste bemanning gestart bij de Exail Academy in Oostende. Hier leren de bemanningsleden omgaan met Umisoft en de drones. Deze uitgebreide training combineert simulaties met praktische oefeningen, zodat de Belgische marine tegen het einde van 2024 volledig voorbereid is op de inzet van de nieuwe systemen.

Een nieuwe standaard in mijnenbestrijding

Het rMCM-programma markeert een keerpunt in mijnenbestrijdingstechnologie. Met de verwachte oplevering van drones en C2-containers in 2025 zullen België en Nederland beschikken over de meest geavanceerde capaciteiten op dit gebied. Dit programma zet niet alleen de standaard voor veiligheid en efficiëntie, maar brengt ook een technologische revolutie teweeg in de mijnenbestrijding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *