NederlandKauwgom recyclebaar tot schoenen. En pakkingen?

Om mensen bewust te maken van het kauwgomprobleem in onze hoofdstad, heeft Amsterdam Metropolitan Area een schoen ontworpen waarvan de zool is gemaakt van gerecyclede kauwgom. Daaruit wordt duidelijk wat een goed spul kauwgom eigenlijk is.

In Nederland wordt jaarlijks 1,5 miljoen kilo kauwgom op straat gespuugd. Je krijgt zo’n plakkaat nauwelijks van je schoenzolen en het duurt meer dan twintig jaar voordat het kleverige goedje volledig is afgebroken.

Twintig jaar? Ja zeker. En dat opent perspectieven. Waarom geen rubbers en pakkingen gemaakt van gom die is vermalen tussen de kiezen van het eigen personeel? Best een charmante gedachte. En niet onmogelijk:

De Engelse Anna Bullus slaagde er al in 2009 in om kauwgom die ze van straat opraapte, om te zetten in rubber. Met haar bedrijf Gum-Tec is ze sindsdien meerdere malen in de prijzen gevallen. Maar nu ze is is ontdekt door de Amsterdamse marketeers en haar techniek wordt gebruikt om hippe gympen van te maken, breekt ze pas echt door. New York, Milaan, Mexico: iedereen wil schoenen van kauwgom.

Een paar Amsterdamse Gumshoes kost 199 euro en is vanaf eind juni te koop.

Welke industrie volgt?