Nederland uit competitieve top 5: ‘wake up call’

Nederland staat niet meer in de top 5 van meest competitieve landen van het World Economic Forum (WEF). En dat moet een wake up call zijn, zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland. Op de Europese ranglijst zakte Nederland van de eerste naar de derde plek.

Volgens de Global Competitiveness Index blijft Nederland achter met het innovatievermogen en de investeringen in research & development. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is Nederland echt nog wel een topspeler op het gebied van innovatie. Er wordt bijvoorbeeld beter gescoord met innovatieve startups. De achterblijvende R&D-investeringen zijn al langer een zwak punt, maar de investeringen door bedrijven nemen toe en de overheid heeft 400 miljoen euro extra beschikbaar gesteld. Die zouden zo ingezet moeten worden dat ze als een hefboom werken voor private investeringen.

Inzetten op sleuteltechnologieën

Nederland kan volgens de ondernemingsorganisaties leren van de Duitse waardering voor hightechindustrie en techniek in het algemeen. Dat trekt talent aan. Daarnaast zet een aantal landen in op sleuteltechnologieën. In Nederland moeten bedrijfsleven, wetenschap en overheid ook gezamenlijk inzetten op zulke technologieën, bijvoorbeeld ten behoeve van maatschappelijke transities. Eerder al hebben VNO-NCW en MKB-Nederland gewezen op de noodzaak om te komen tot een nationale strategie op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Het volledige rapport is hier te vinden

Hier het gedeelte over Nederland