Categories: Actueel

Nederland krijgt ‘s werelds langste supergeleidende hoogspanningskabel

De betrokken partijen stellen eisen op waar de kabel aan moet voldoen en onderzoeken hoe meet- en regeltechniek kan worden toegepast. En – het is ten slotte een demonstratieproject – het project laat zien wat de mogelijkheden van deze technologie zijn. 

De HTSC-kabel wordt 2 tot 4 kilometer lang en krijgt een spanning van 150 kilovolt. HTSC staat voor High Temperature Super Conducting. De supergeleider kan tot 1000 maal meer stroom transporteren dan koper, waar de huidige ondergrondse hoogspanningsverbindingen meestal van worden gemaakt. 

Bulktransport

De mogelijkheid om grote hoeveelheden stroom te vervoeren, wordt steeds belangrijker. Dat heeft onder andere te maken met de opkomst van duurzame elektrische energie. Onder invloed van het weer ontstaan energiepieken in het elektriciteitsnet.

In het noorden van Duitsland staan bijvoorbeeld veel windmolens die in relatief korte perioden grote hoeveelheden stroom produceren. De elektriciteit kan niet altijd worden verbruikt in de regio, waardoor de stroom het net flink belast.

Supergeleidende kabels kunnen die belasting wel aan. "Met de capaciteit die deze kabels aankunnen zouden we een elektriciteitssnelweg kunnen bouwen naar het zuiden van Duitsland, waar veel industrie zit die de elektriciteit wel kan gebruiken", zegt Rob Ross, bijzonder lector Reliable Power Supply bij de Han en strateeg bij Tennet. "De techniek is echter nog niet zo ver ontwikkeld dat het over lange afstanden toegepast kan worden".

Ondergrondse kabels

Ook kortere HTSC-kabels leveren tal van voordelen op. De technologie komt tegemoet aan een aantal wensen uit de samenleving. Deze kabel heeft geen magnetisch veld en kan bovendien onder de grond worden gelegd in steden. "De roep om verkabeling wordt steeds sterker", aldus Ross.

Die verkabeling is moeilijk met conventionele hoogspanningskabels. Die geven, in tegenstelling tot de supergeleidende kabel, warmte af en hebben daardoor veel ruimte nodig. In dichtbevolkt gebied liggen riolen, glasvezelkabels, telefoonkabels en waterleidingen in de weg.

Waar de kabel komt te liggen, is nog niet bekend. Er is onderzoek nodig, voordat de locatie wordt bepaald. Het project wordt, naar verwachting, in 2019 opgeleverd.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

2 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

2 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

2 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

2 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

2 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

2 dagen ago