Nederland investeert eenderde meer in Europese ruimtevaartprogramma’s

Het kabinet gaat tot en met 2025 389 miljoen euro investeren in programma’s van het Europese Ruimtevaartagentschap (Esa). Dat is 37% meer dan bij de vorige inschrijving. Dit biedt ondernemers en onderzoekers extra ruimte om te werken aan ruimtevaarttechnologie en de alledaagse toepassingen daarvan.

Tags:
De Tropomi in het heelal met de aarde op de achtergrond
De Tropomi. Foto: KNMI

Ruimtevaarttechnologie kent brede toepassingen en levert meer dan 10.000 banen in Nederland op. De Nederlandse bijdrage gaat voornamelijk naar Europese ruimtevaartprogramma’s voor technologieontwikkeling, nieuwe wetenschappelijke inzichten, satelliettoepassingen die de verduurzamingsopgave ondersteunen en groeikansen bieden voor ondernemers. Inclusief nationale programma’s omvat het Nederlandse ruimtevaartbeleid tot en met 2025 500 miljoen euro aan investeringen.

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Razendsnel en veiliger data versturen met laser satellietcommunicatie en het meten van uitstoot met satellietinstrument Tropomi. Dat zijn twee voorbeelden van de sterke internationale positie van de Nederlandse ruimtevaartsector. Die staat bovendien aan de wieg van alledaagse innovatieve technologie zoals navigatiesystemen. De sector is dus belangrijk voor de samenleving en levert inkomsten op. Daarom gaat het kabinet meer investeren in programma’s van de ESA waaraan onze ondernemers en onderzoekers kunnen meedoen.”

Satellieten

De gegevens van het Nederlands satelliet instrument Tropomi zijn monitoren het broeikasgas methaan. Door de toegezegde bijdrage kan Nederland zijn kennis en kunde inzetten en verder ontwikkelen voor de bouw van een satellietsysteem dat nog beter en verfijnder de uitstoot van broeikasgassen monitort.

Daarnaast is het van strategisch Europees belang om onafhankelijk te zijn van anderen om satellieten in een baan rond de aarde te kunnen brengen. Dat is belangrijk omdat de samenleving steeds meer vaart op informatie uit satellieten, bij navigatie, en de aanpak van maatschappelijke uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld milieu, infrastructuur en veiligheid.

Tags:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *