Nederland houdt internationale top over AI in het leger

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York aangekondigd dat Nederland in februari 2023 een internationale summit organiseert over de verantwoorde toepassing van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence) in het militaire domein. De bijeenkomst is bedoeld om gezamenlijk tot een agenda te komen, die uiteindelijk leidt tot internationale afspraken over hoe deze technologie op een verantwoordelijke manier binnen dit domein kan worden ontwikkeld en toegepast.

Nederland houdt internationale top over AI in het leger
Afbeelding van Lukas via Pixabay

Hoekstra beschouwt AI als essentieel voor een technologisch geavanceerde en toekomstbestendige krijgsmacht. Tegelijkertijd brengt het dilemma’s en risico’s met zich mee, bijvoorbeeld als de inzet van AI leidt tot gebrek aan menselijke controle, potentiële escalatie van geweld of onduidelijkheid over verantwoordelijkheid.

“De ontwikkeling van AI gaat erg snel, ook in het militaire domein. De opkomst van deze nieuwe technologie vormt 1 van de grootste toekomstige uitdagingen op het gebied van internationale veiligheid en wapenbeheersing. Als we nu geen verantwoordelijkheid nemen in de ontwikkeling, inzet en het gebruik van AI in het militaire domein, dan krijgen we daar later spijt van.”

REAIM 2023

De internationale summit (Responsible AI in the military domain Summit – REAIM 2023) wordt in samenwerking met het ministerie van Defensie op 15 en 16 februari 2023 in het World Forum in Den Haag georganiseerd. Voor deze gelegenheid komen regeringsvertegenwoordigers, academici, bedrijfsleven, denktanks en het maatschappelijk middenveld uit de hele wereld bij elkaar. Wie wil deelnemen, vindt de mogelijkheid om proposals in te dienen achter bovenstaande link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Tja, gezien de dreigingen vanuit Rusland en de inzet van Amerikaanse hulp, zien we dat alleen met slimme wapens minder mensenlevens worden opge-offerd, bovendien zien we ook dat Rusland zelf deze kant opzoekt om hun gedecimeerde leger op te krikken.