Nederland en Duitsland samen aan de slag met innovatieve batterijtechnologie

Nederlandse en Duitse bedrijven, kennisinstellingen en overheden gaan intensiever samenwerken aan innovatieve batterijtechnologie. Dit ter ontwikkeling van een sterke mobiliteitssector en om (grootschalige) energieopslag voor een flexibeler energiesysteem mogelijk te maken.

micky adriaansens
Foto: FME

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en de Duitse staatssecretaris Sabine Döring (Onderwijs en Onderzoek) hebben de intentieovereenkomst ondertekend op de Hannover Messe. Het gaat om meer publiek-private samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven, kennisinstellingen en overheden voor de volgende generatie batterijen die minder kritieke grondstoffen zoals lithium bevatten.

Ook hebben beide landen de intentie uitgesproken om meer recycling in deze sector mogelijk te maken en nieuwe componenten voor batterijceltechnologie te onderzoeken en te ontwikkelen. Zo kunnen beide landen op economisch en wetenschappelijk gebied voorop blijven lopen. Hierover zijn eerder afspraken gemaakt via het Duits-Nederlandse Innovatie- en Technologiepact in 2021.

Adriaansens: “Innovatie en verduurzaming zijn nodig voor onze toekomstige banen en inkomsten. Het zijn bovendien de antwoorden op uitdagingen als grondstoffenschaarste en het verminderen van onze afhankelijkheid van niet-EU-landen. Daarom moeten we intensiever Europees gaan samenwerken met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. De afspraken met Duitsland over batterijtechnologie zijn daarvan een goed voorbeeld. We moeten naast het zijn van sterke handelspartners, ook meer samen gaan onderzoeken en uiteindelijk produceren.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *