Categories: Actueel

Nauwkeurig 3D-printen met machine learning

De bedenkers van USC Viterbi School of Engineering claimen dat hun machine learning algoritmes en de bijbehorende softwaretool PrintFixer de 3D-printnauwkeurigheid verbeteren met 50 procent of meer. Hun werk is onlangs gepubliceerd in IEEE Transactions on Automation Science and Engineering.

Vaak moeten fabrikanten wel 8 iteraties uitproberen voordat ze het juiste resultaat bereiken. PrintFixer gebruikt gegevens uit vroege printopdrachten om te voorspellen waar de vervorming zal plaatsvinden. Dankzij AI kunnen printfouten na verloop van tijd worden opgelost voordat ze optreden. De nauwkeurigheid neemt daarbij gemiddeld met zo’n 50% toe. Als de software langere tijd aan gelijkvormige objecten werkt, wordt dat 90%.

Het team heeft geprobeerd zo nauwkeurig mogelijke resultaten te krijgen met zo weinig mogelijk 3D-printbrongegevens. "Van vijf tot acht objecten kunnen we al veel leren," zegt onderzoeksleider Quiang Huang. "We kunnen kleine hoeveelheden gegevens gebruiken om voorspellingen te doen voor een breed scala aan objecten."

De gebruiker kan de voorspelde kwaliteit van de print op zijn scherm beoordelen en aan de hand daarvan besluiten of hij zijn object daadwerkelijk wil gaan printen. Als het niet goed genoeg is, bevat de software functionaliteiten om het ontwerp te optimaliseren.

De software ‘begrijpt’ verschillende toepassingen en materialen – van metalen voor ruimtevaartproductie tot thermische kunststoffen voor commercieel gebruik.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

2 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

2 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

3 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

3 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

3 dagen ago