TU Delft-student Konstantin Wolf heeft de Nederlandse James Dyson Award gewonnen met een natuurlijk ventilatiesysteem voor tiny houses.
Ventilatiesysteem Breathe is ontwikkeld als een passieve ventilatie-oplossing om de luchtkwaliteit in kleine ruimtes te verbeteren en te voldoen aan de behoeften van de groeiende Tiny House-gemeenschap. Dit omdat het hebben van ramen niet voldoende blijkt te zijn.
Breathe is een soort glazen box, waarin de lucht door zonlicht opwarmt. Aan de onderkant zit een ingang voor de buitenlucht. Deze warmt op en trekt omhoog, en gaat daar via een uitgang de woning binnen. Onder de box is een luchtkanaal waardoor binnenlucht rechtstreeks naar buiten gaat.
In de glazen ruimte zitten lamellen die de bewoner los of vast van maken. Als ze onder spanning staan, neemt het trekeffect toe, wat zorgt voor een betere ventilatie in de zomer. In de winter kunnen de lamellen worden losgemaakt, waardoor ze vrij kunnen bewegen in de wind. Dit vertraagt de luchtstroom, zodat de binnenkomende lucht kan worden voorverwarmd door de zonne-warmte.
Hoe onderscheidend is het?
Het grootste verschil met bestaande systemen, is het ontbreken van een elektrische ventilator. Dit is belangrijk omdat bewoners van tiny houses vaak geen stroom (willen) hebben.
Een ander aandachtspunt was de positionering en daarmee de zeggingskracht van het ontwerp. Waar andere oplossingen zich liever verstoppen, onderscheidt Breathe zich zelfverzekerd zodat het vraagstuk van de binnenluchtkwaliteit de aandacht krijgt die het volgens Wolf – en de jury – hard nodig heeft.
Toekomstplannen
Eerste experimenten konden tot nu toe alleen delen van de functie controleren, daarom is de volgende grote stap een complete experimentele opstelling die het concept verder verifieert. Om de efficiëntie te optimaliseren, moeten dan aanpassingen worden gedaan op basis van deze resultaten.
Ontwerpproces
Aan het begin van het project werd een grote verscheidenheid aan Tiny House-gemeenschappen bezocht en bestudeerd om de omstandigheden en werkelijke problemen nauwkeurig te definiëren. Naast het basisprobleem met luchtkwaliteit en onbetrouwbare ventilatie door ramen, werd ook duidelijk dat de droom van deze mensen is om volledig vrij te zijn van het net. Voor het ontwerp was het dus essentieel om een methode te vinden die alleen werkt met natuurlijke krachten. De functie is dus natuurgedreven.
Passieve warmte door zonnestraling en windgenererende effecten werden onderzocht om uiteindelijk tot het uiteindelijke principe te komen. De visuele component, dat wil zeggen de communicatie van de luchtstromen, werd ook afgeleid van bewegingspatronen die in de natuur voorkomen. Vervolgens zijn in het laboratorium deelaspecten onderzocht, zoals warmteopwekking door infraroodstraling. Ten slotte werd de ergonomie getest met behulp van mock-ups, omdat het nodig was om ervoor te zorgen dat de gegenereerde beweging van de lamellen geen visuele stress zou veroorzaken en dat de bediening intuïtief zou zijn.