Nationale zeegaande onderzoeksvloot wordt vervangen

De nationale zeegaande onderzoeksvloot is aan vervanging toe – en daar is onlangs geld voor beschikbaar gekomen. Zowel de schepen zelf als en onderzoeksapparatuur zijn sterk verouderd. De toekenning door NWO maakt het mogelijk de nieuwe, geavanceerde onderzoeksapparatuur te kopen.

Nadruk ligt daarbij op autonome en op afstand bestuurbare apparatuur, om observaties in diepte, tijd en ruimte te laten aansluiten bij fundamentele en technologische onderzoeksvragen. De uitrusting zal verder bestaan uit een netwerk van (semi-)autonome meetboeien, meetstations op de zeebodem en onderwater drones die vanaf het onderzoeksschip te water worden gelaten en waarvan de oceanografische metingen direct naar het schip, data centra en collegezalen aan wal kunnen worden verstuurd.

De nieuwe apparatuur omvat verder modulaire laboratoria voor zeewaterchemie, (micro)biologie en fysica en state-of-the art groene brandstof en bijbehorende aandrijving. En ook als ‘living lab’ bedient de beoogde nieuw vloot wetenschappelijke en toegepaste onderzoeksvelden en speelt ze in op de behoeften van de maritieme industrie voor innovaties op het gebied van klimaatneutraal varen.