Nationale Wetenschapsquiz 2014: vrouwelijke wetenschappers strijden tegen duurzame ondernemers

Welke team gaat dit jaar met de eer strijken? Dit keer binden vrouwelijke wetenschappers de strijd aan met duurzame ondernemers. De 21ste editie van de Nationale Wetenschapsquiz, georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de VPRO, gaat uitsluitsel geven. Op zondagavond 28 december 2014 speelt een team van topwetenschappers tegen een team van duurzame doeners. Van beide teams worden creativiteit en kennis op de proef gesteld. De kijkers thuis kunnen live via www.vpro.nl meespelen en hun wetenschapskennis testen.

De drie wetenschappers die de eer van de academische wereld verdedigen zijn:

  • Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum
  • Marileen Dogterom, hoogleraar Nanobiofysica verbonden aan de TU Delft
  • Vanessa Evers, hoogleraar Robotica van de Universiteit Twente

De duurzame ondernemers die het opnemen tegen het team van wetenschappers, zijn:

  • Boyan Slat, ondernemer en bedenker van ‘The Ocean Clean-up’
  • Daan de Leeuw, architect en directeur ontwerpbureau van De Dakdokters
  • Remco Wilcke, oprichter Vandebron

Presentatie van de Nationale Wetenschapsquiz is in handen van Lottie Hellingman en Rob van Hattum; de muziek wordt verzorgd door DJ St. Paul.

Zelf meespelen

Bent u zelf de knapste kop van Nederland? Doe mee en win een weekend weg voor 2 personen met een exclusief bezoek aan het Mauritshuis. U kunt ook als groep meedoen. Vanaf 29 november publiceren veel landelijke kranten de Nationale Wetenschapsquiz en staat de quiz online.

  

Hoe doet u mee?

  • Ga naar de quiz en vul daar uw antwoorden in.

• Zorg ervoor dat uw antwoorden uiterlijk op zondag 21 december om 24.00 uur binnen zijn.

Wat kunt u winnen?

Individuele inzenders maken kans op prijzen met een knipoog naar innovatie en technologie.
De hoofdprijs is een weekend Den Haag (voor 2 personen) met exclusieve rondleiding bij het Mauritshuis en een eigen afdruk van een schilderij uit de Mauritshuiscollectie. Tweede prijs is een 3D-printer, derde prijs een drone. Groepen maken kans op een dag ‘geautomatiseerd rijden’ bij TNO: meerijden in een zelfsturende auto of truck.

Uitslag en uitzending

Kijk voor de antwoorden naar de uitzending van de Nationale Wetenschapsquiz 2014 op zondag 28 december om 22.35 uur op NPO 2. Tijdens de uitzending kunt u ook live meespelen via internet: http://www.vpro.nl/. Meteen na de uitzending maken NWO en VPRO bekend welke krantenlezer en TV-kijker de quiz het beste heeft gemaakt.

De juiste antwoorden worden na de uitzending op 28 december gepubliceerd op de quizpagina en zijn ook op teletekst en in de VPRO-gids terug te vinden. Op www.nwo.nl/quiz vindt u tevens een uitgebreide toelichting op de antwoorden.

Nationale Wetenschapsquiz Junior 2014

Op vrijdag 26 december is de Nationale Wetenschapsquiz Junior te zien, om 17.05 uur op Nederland 3. Bioloog Freek Vonk  presenteert de quiz, Rob van Hattum staat hem bij. De Nationale Wetenschapsquiz Junior zit weer vol met vliegende, natte en bliksemgoede vragen die worden afgewisseld met pittige doordenkers. In de zinderende finale strijden zes kinderen om de titel de ‘Knapste kop van Nederland’ en een bijzondere prijs. DJ St. Paul verzorgt de muziek. Deadline voor inzending van de juniorquiz is zondag 21 december 24.00 uur.

De Nationale Wetenschapsquiz senior en junior komen tot stand in samenwerking en met steun van Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nierstichting en de Vereniging Samenwerkende  Nederlandse Universiteiten (VSNU).

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van 625 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en te financieren.

Uitzending Senior:  zondag 28 december 2013, 22.35 uur op NPO 2
Herhaling: dinsdag 30 december om 11.25 op NPO 2

Uitzending Junior: vrijdag 26 december 2013, 17.05 op NPO Zapp
Herhaling: zondag 28 december om 11.45 op NPO Zapp