Nationaal Metrologisch Instituut VSL opent European Center for Flow Management in Rotterdam

Geplaatst door Maartje Henket

Nationaal Metrologisch Instituut VSL heeft op de Rotterdamse Maasvlakte het European Center for Flow Measurement (ECFM) geopend, een nieuwe faciliteit voor kalibratie en testen van flowmeters.

Tags:
VSL loods  met mensen ervoor

Deze kalibraties moeten steeds nauwkeuriger worden uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat vloeistoffen duurder of schaarser worden. Onder meerk in de zoektocht naar alternatieve brandstoffen speelt nauwkeurige kalibratie van vloeistofmeters een belangrijke rol.

In diverse industrieën moet de stroming in pijpleidingen met verschillende nauwkeurigheden worden gemeten. De nauwkeurigheid is van belang afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof, gas of een combinatie daarvan, gemeten in processen gericht op veiligheid, kwaliteitscontrole of facturering. In de nieuwe faciliteit, die een zes keer grotere flow rate heeft dan de bestaande van VSL in Dordrecht, kunnen met moderne technologie heel nauwkeurige kalibraties en testen met een grotere range aan vloeistofmeters uitgevoerd worden.

Energietransitie

Kalibraties zorgen ervoor dat meters (blijven) voldoen aan de vastgestelde procedures, normen, wetgeving of contracten. In de zoektocht naar duurzamere brandstoffen ziet VSL steeds meer vraag naar nieuwe soorten vloeistofmeters om deze nieuwe brandstoffen te kunnen meten. Het ECFM biedt nog meer mogelijkheden voor de ontwikkeling van deze meters.

Managing Director Fabienne van Booma: “Zonder wetenschappelijke meetstandaarden is innovatie niet mogelijk. De realisatie van het EFCM bevestigt onze toonaangevende positie in metrologie.”

Chief Metrologist Erik Smits: “We kunnen vloeistofmeters met een kleine diameter nu al zeer nauwkeurig kalibreren. Dankzij het nieuwe EFCM kan dat ook voor grotere diameters en nóg nauwkeuriger. Bovendien kunnen we met deze nieuwe en geavanceerde installatie ook de vloeistofmeetinstrumenten voor duurzame en hernieuwbare brandstoffen en gassen meten, testen en kalibreren.”

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *