In het Scanning Probe Microscopy-lab van de Radboud Universiteit worden oppervlakken op molecuulniveau in beeld gebracht. Maar je kunt de machines ook gebruiken om deze oppervlakken te bewerken. In een recent artikel in ChemPhysChem laat Hans Elemans zien hoe de scherpe naald (probe) van de scanningmicroscoop gebruikt kan worden om moleculen precies naar bepaalde plekken op een oppervlak te sturen.
"We scheren in een eerste kristallaag heel precies moleculen weg. Deze plekken worden vervolgens ingenomen door andere moleculen die uit een oplossing kristalliseren."
Nuttige controle
Het is bekend dat de uiteindelijke toepassing van moleculen op een oppervlak, bijvoorbeeld als katalysatoren of als componenten van moleculaire elektronica, enorm afhankelijk kan zijn van de plek waar ze liggen en de manier van rangschikken, licht Elemans het belang van de techniek toe.
"Met deze nieuwe tweestapsmethode kunnen we nu precies controleren wélke moleculen wáár op het oppervlak gaan liggen, en hoe ze zich rangschikken. Op deze manier hopen we in de toekomst hun functioneren te kunnen beïnvloeden."
Artikel in ChemPhysChem: Nanostructuring of Self-Assembled Porphyrin Networks at a Solid/Liquid Interface: Local Manipulation under Global Control