Nasa’s Dart-missie krijgt vervolg met Nederlandse HyperScout H

Je hebt vast al gehoord dat Nasa’s Dart-missie een succes is geworden. De Double Asteroid Rendezvous Test-sonde sloeg 27 september in op Dimorphos, een asteroïde met een diameter van 160 m op 11 miljoen km van de aarde. In een vervolgmissie waarin de hyperspectrale imager HyperScout H van cosine

wordt geïntegreerd, zal een tweede ruimtevaartuig naar de asteroïde vliegen om gegevens te verzamelen.

Nasa's Dart-missie krijgt vervolg met Nederlandse HyperScout H

Dart en Hera zijn bedacht als onderdeel van de internationale ‘Asteroid Impact Deflection Assessment’ (Aida) samenwerking. De Dart-missie is het Amerikaanse onderdeel van Aida. Het ruimtevaartuig ter grootte van een koelkast, gelanceerd op 24 november 2021, arriveerde na bijna een jaar bij het Didymos-systeem. De impact werd bereikt met behulp van een ingebouwde camera en geavanceerde autonome navigatiesoftware. Dart bereikte Didymos op 26 september 2022 en kwam in botsing met zijn maan.

De post-impactonderzoeken zullen in eerste instantie vanaf de aarde worden uitgevoerd en vervolgens door het andere onderdeel van Aida, Esa’s Hera-missie. Vanwege de lancering in 2024 zal Hera de binaire asteroïde Didymos onderzoeken, inclusief de eerste beoordeling van de interne eigenschappen, en de uitkomst van Nasa’s Dart-missie kinetische impactor-test tot in detail meten. Hera zal waardevolle informatie leveren voor toekomstige asteroïde-afbuigingsmissies en wetenschap, waardoor ons begrip van de geofysica van asteroïden, evenals de vorming van het zonnestelsel en evolutionaire processen zal toenemen. Het is de Europese bijdrage aan de internationale samenwerking tussen twee ruimtevaartuigen.

Hera zal veel geavanceerde instrumenten aan boord hebben, zoals de HyperScout H van cosine, en cruciale wetenschappelijke gegevens verzamelen om wetenschappers en toekomstige missieplanners te helpen de samenstelling en structuren van asteroïden beter te begrijpen.

HyperScout

HyperScout H is een aangepast model voor Hera dat beschikbaar is voor toekomstige planetaire missies. Het is een evolutie van het HyperScout-model van cosine, een hyperspectrale camera die is gemaakt voor satellieten ter grootte van een schoenendoos. Dit instrument legt beelden vast van wat er op aarde gebeurt in veel meer kleuren dan een menselijk oog kan onderscheiden.

De HyperScout-instrumentenlijn is ontwikkeld door cosine en partners met steun van de European Space Agency en het Netherlands Space Office.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *