Nanotechbedrijven maken omschakeling naar 5G mogelijk

De Twentse nanotechnologiebedrijven Solmates, LioniX en Satrax ontvangen samen 1,6 miljoen euro van de Europese Unie voor de ontwikkeling van energiezuinige micro-lichtschakelaars voor de telecomsector. Deze schakelaars zijn noodzakelijk om de omschakeling van 4G naar het veel snellere 5G netwerk mogelijk te maken.

De schakelaars die de drie spin-off bedrijven van de UT ontwikkelen zijn een miljoen keer energiezuiniger en vele malen sneller dan gangbare technologie. Volgens de bedrijven maakt het hightech ecosysteem rondom UT-onderzoeksinstituut Mesa+ en Kennispark Twente projecten als dit mogelijk. "De hele innovatieketen is hier aanwezig en dat binnen een straal van een paar honderd meter." 

Met de huidige technologie is de vraag naar steeds sneller mobiel internet niet bij te houden voor telecombedrijven. Die gebruiken daarom steeds vaker infrastructuur die informatie verwerkt met behulp van licht, omdat je hiermee sneller en meer informatie kunt verwerken. Voor mobiel internet heb je dan ook systemen nodig die radiosignalen kunnen omzetten naar lichtsignalen. Ondertussen zijn hiervoor al diverse optische schakelingen beschikbaar, maar deze hebben enkele nadelen: de te lage snelheid en de lokale warmteontwikkeling op de chips.

Om de stap naar 5G internet op je mobiel te kunnen maken is een nieuwe generatie lichtschakelaars nodig; schakelaars als onderdeel van intelligente antennesystemen die het dekkingsgebied en de capaciteit van het netwerk optimaliseren. 

Miljoen keer energiezuiniger

De bedrijven Solmates, LioniX en Satrax zullen daarom binnen het Hamlet-project optische schakelingen op chips creëren die duizend keer sneller en een miljoen keer energiezuiniger zijn. Door het veel lagere verbruik creëren de schakelingen lokaal veel minder hitte, wat essentieel is voor robuuste systemen van telecomproviders. Naast toepassingen in de telecomsector is de technologie onder meer relevant voor de medische diagnostiek.

De Europese Unie investeert 3.4 miljoen euro in het Hamlet-project (projectnummer 688750 binnen het Horizon 2020 programma) waarin naast de drie Twentse bedrijven ook onderzoeksinstituut Fraunhofer HHI (Duitsland), het bedrijf Linkra (Italië) en de Technische Universiteit van Athene (Griekenland) zijn betrokken.  

Twents hightech ecosystem

De drie Twentse nanotechnologiebedrijven komen voort uit onderzoek van UT-onderzoeksinstituut Mesa+. Als een van de succesfactoren van Twente noemen ze het hightech ecosysteem rondom dit onderzoeksinstituut en Kennispark Twente. "De hele innovatieketen is aanwezig en dat binnen een straal van een paar honderd meter," vertelt Paul van Dijk, CEO van Satrax. Hierbij doelt hij op het fundamentele onderzoek van de Universiteit Twente, de geavanceerde faciliteiten (zoals het Mesa+ Nanolab en de High Tech Factory), tal van hightech bedrijven die elkaar versterken en begeleiding vanuit Kennispark Twente. "Het feit dat succesvolle hightech bedrijven hier blijven, zegt eigenlijk al genoeg," vult Matthijn Dekkers, CTO van Solmates aan. 

Solmates, LioniX en Satrax

Solmates produceert apparatuur voor het aanbrengen van nanolagen die worden gebruikt in onder meer de halfgeleiderindustrie. Deze door Solmates ontwikkelde technologie, op basis van gepulste-laserdepositie, is uitermate geschikt voor het aanbrengen van nieuwe materialen die nodig zijn voor toekomstige generaties computerchips.

LioniX ontwikkelt en produceert chips gebaseerd op micro- en nanotechnologie, voor onder andere optische schakelingen en fluïdische toepassingen. Het bedrijf faciliteert naast de productontwikkeling ook de productie voor de klanten die de chips als een enabler in hun producten gebruiken.

Satrax ontwikkelt intelligente antennesystemen bestemd voor vliegtuigen, satellieten en zendmasten. Deze systemen kunnen zich automatisch zo richten dat de verbinding minder snel verbroken kan worden. In de systemen spelen geïntegreerde fotonische circuits een essentiële rol.