NanoNextNL kan van start

Het samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen ‘NanoNextNL’ heeft van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie het groene licht gekregen. Het ministerie heeft de door het kabinet eerder toegezegde 125 miljoen euro voor micro- en nanotechnologisch onderzoek in Nederland in de vorm van een committeringsbrief officieel aan het consortium ter beschikking gesteld.

Het onderzoeksprogramma kan nu daadwerkelijk van start gaan. Het Kabinet had het geld reeds gereserveerd op basis van het goedgekeurde programmavoorstel ‘Towards a Sustainable and Open Innovation Ecosystem’. Dit werd ingediend binnen het Fonds Economische Structuurversterking High-Tech Systems & Materials (FES-HTSM) in 2009. De Strategische Research Agenda uit 2008 van het Nederlands Nano Initiatief (NNI: een samenwerking tussen NanoNed, de Stichting FOM en Technologiestichting STW) vormde hiervoor de basis.

Meer dan honderd partners

De totale omvang van NanoNextNL bedraagt 250 miljoen euro, hiervan wordt 125 miljoen euro bijgedragen door het samenwerkingsverband van meer dan honderd bedrijven, universiteiten, kennisinstituten en universitaire medische centra. Stichting NanoNextNL is de penvoerder namens het consortium, dat zich richt op onderzoek en toepassing van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de micro- en nanotechnologie.

Door het initiëren en begeleiden van onderzoeksprojecten wil NanoNextNL een duurzaam en concurrerend open innovatie-ecosysteem creëren, dat nieuwe bedrijfskansen, innovatieve producten en kennisinfrastructuur biedt. NanoNextNL is een selectieve continuering van resultaten uit de programma’s NanoNed en MicroNed. 

Onderzoek verbreden

NextNL, prof.dr. Dave Blank, is verguld met het ontvangen van de committeringsbrief:  "Nederland heeft een leidende positie op het gebied van de micro- en nanotechnologie in ‘high tech’ systemen en materialen. Met de definitieve toekenning van de subsidie kunnen we huidig onderzoek voortzetten en verder verbreden richting toepassingen en producten. Door in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen gaat NanoNextNL een bijdrage leveren t.a.v. uitdagingen op het gebied van gezondheid, voeding, energie en schoon water. Risico analyse en impact van nanotechnologie is een belangrijk onderdeel van dit onderzoeksprogramma." 

Door op dergelijke micro- en nanoschaal onderzoek te doen, kunnen resultaten en technologieën breed worden toegepast. NanoNextNL richt zich op onderzoek binnen tien thema’s: eergie, nnomedicine, schoon water, voedsel, beyond Moore (nano-elktronica), nanomaterialen, bionanotechnologie, nanofabricage, sensoren en risicoanalyse & impact van nanotechnologie.