Categories: Actueel

Naleving Europese regels voor chemische stoffen verbeterd

In dit verslag staan de resultaten van de toezichtacties die verschillende instanties in 2016 hielden op de naleving van de Europese regels voor chemische stoffen (REACH- en CLP-verordeningen). De instanties zijn de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW).

Veiligheidsinformatieblad

Vergeleken met het jaar 2013 is er in 2016 een duidelijke verbetering zichtbaar in het naleefpercentage van de belangrijkste rubrieken van de veiligheidsinformatiebladen. Een veiligheidsinformatieblad is een document met informatie over de risico’s van een gevaarlijke stof of preparaat, en aanbevelingen voor het veilig gebruik ervan op het werk. Het nalevingspercentage is toegenomen van 25 tot 40% naar circa 60%. Omdat het veiligheidsinformatieblad duidelijkheid biedt over hoe gevaarlijke stoffen veilig gebruikt kunnen worden, kunnen bedrijven veiliger met die stoffen werken. De geconstateerde verbetering moet nog wel worden versterkt om het gewenste naleefpercentage van 90% te bereiken. Dit gebeurt onder andere door specifieke voorlichting door brancheverenigingen en inspectiediensten over vaak gemaakte fouten in de veiligheidsinformatiebladen. Dit gaat dan bijvoorbeeld om het dragen van een bepaalde soort veiligheidshandschoenen bij gebruik van gevaarlijke stoffen. Naast specifieke voorlichting gaan de inspecties voort met handhaving.

Informatieplicht gevaarlijke stoffen

Omdat het veiligheidsinformatieblad duidelijkheid biedt over hoe gevaarlijke stoffen veilig gebruikt kunnen worden, kunnen bedrijven veiliger met die stoffen werken. De geconstateerde verbetering moet nog wel worden versterkt om het gewenste naleefpercentage van 90% te bereiken. Dit gebeurt onder andere door specifieke voorlichting door brancheverenigingen en inspectiediensten over vaak gemaakte fouten in de veiligheidsinformatiebladen. Dit gaat dan bijvoorbeeld om het dragen van een bepaalde soort veiligheidshandschoenen bij gebruik van gevaarlijke stoffen. Naast specifieke voorlichting gaan de inspecties voort met handhaving.

Registratieplicht gevaarlijke stoffen

Bedrijven voldeden in 2016 aan de registratieplicht voor stoffen die in grote hoeveelheden (boven 100 ton per jaar) worden gemaakt of geïmporteerd. Per 1 juni 2018 geldt de registratieplicht ook voor stoffen die in kleinere hoeveelheden worden gemaakt of geïmporteerd (boven de ton per jaar). Hierdoor vallen meer MKB-bedrijven vanaf juni onder de registratieplicht. De samenwerkende inspectiediensten gaan vanaf medio 2018 hun toezicht inzetten om vast te stellen of ook deze nieuwe doelgroep aan de registratieplicht voldoet.

Lees het verslag:

Toezicht+op+productie+en+gebruik+van+chemische+stoffen+in+2016.

Bron: Inspectie Leefomgeving en Transport

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

2 dagen ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

2 dagen ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

2 dagen ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

2 dagen ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

2 dagen ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

2 dagen ago