Categories: Actueel

Naar Mars met een lichtzeil van grafeen (video)

Lichtzeilen kunnen ruimtevaartuigen voortstuwen met behulp van licht van de zon of van lasers op aarde. Wanneer licht wordt gereflecteerd of geabsorbeerd, oefent het een kracht uit die het zeil wegduwt van de lichtbron. Zo kun je je zonder brandstof door de ruimte voortbewegen.

De stuwkracht is echter erg zwak. Het zeil moet daarom een groot oppervlak hebben en zo licht mogelijk zijn. Het Delftse team GrapheneX wil onderzoeken hoe het extreem lichte, sterkte grafeen als lichtzeil kan werken. Als testzeilen gebruikt het team grafeenmembranen van Graphenea.

Bij de valtoren van het ZARM in Bremen worden de grafeenzeilen, lasers, en camera’s (die de beweging moeten vastleggen) in een capsule geladen en met een katapult naar de top van de toren geschoten. Door het vacuüm in de toren ondervindt de capsule geen wrijving of luchtweerstand. Zo ontstaat een toestand van bijna-gewichtsloosheid: de zwaartekracht is een miljoenste van de normale zwaartekracht op aarde.

Wanneer de capsule versnelt, worden de grafeenzeilen losgelaten en laat het team de laser erop schijnen. In de 9,3 seconden vrije val kunnen de zeilen zich ongeveer 2 millimeter verplaatsen. Dat is natuurlijk heel weinig. De automatisering is dan ook een belangrijke uitdaging bij dit experiment. Want alleen als alles perfect werkt, kunnen de resultaten worden vastgelegd.

 

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

2 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

2 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

3 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

3 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

3 dagen ago