Naar Afrika en terug met elektrische auto en off-grid solar laadsysteem om data te genereren over elektrisch reizen

Wat heeft hoeveel impact op de range van een elektrische auto? Wat doen wind tegen, zijwind, een regenbui, of een extreem warme dag precies? De ondergrond? En wat is de impact van deze elementen op de staat van de accu? Dit gaat 4X4Electric testen, gedurende de expeditie van Nederland naar Zuid-Afrika en terug met een reguliere elektrische auto.

Maarten van Pel en Renske Cox, een koppel uit Helvoirt (Noord-Brabant), rijden van Nederland naar Zuid-Afrika en terug, een reis van 40.000km. Dat doen ze met een reguliere elektrische auto die ze onderweg opladen met flexibele lichtgewicht zonnepanelen. Ze slapen in een daktent en koken op een inductie kookplaat. In november vertrekken ze voor een reis die naar verwachting een jaar zal duren.
Om de expeditie naar een hoger niveau te tillen werkt 4X4Electric samen met Itility, een system-engineering bedrijf uit Eindhoven dat technologie en data samenbrengt tot oplossingen voor hun klanten in de high-tech, agri en energy. Met tools van Aviloo, Getac en Calypso Instruments worden data verzameld uit de auto om deze live te streamen naar Itility in Nederland. Hier worden ze geanalyseerd en vergezeld van conclusies gepresenteerd op de website van 4X4Electric . ICT studenten van Zuyd Hogeschool zijn aangehaakt om hun creativiteit in te zetten bij het analyseren van de data.

Naar Afrika en terug met elektrische auto en off-grid solar laadsysteem om data te genereren over elektrisch reizenDutch Tour

Van 20 september tot en met 16 oktober 2022 reist het koppel door Nederland om de laadtechniek evenals de datatools te testen en duurzame projecten in Nederland te bezoeken. Ook hier zijn vele inspirerende duurzame initiatieven te vinden. De route begint al vorm te krijgen.

 • 20 september – Start van de Dutch Tour bij de hoofdsponsor van de expeditie.
 • 23 t/m 25 september – EV Experience op Zandvoort
  Een evenement waar men op het circuit diverse elektrische auto’s kan uitproberen. 4X4Electric presenteert hier de expeditie, auto en zonnepanelen, en… zij overnachten met hun auto en daktent op de start-grid en in de wel onder de finish line en op de bekende Tarzan bocht op het circuit! Iets wat nog nooit eerder is gedaan.
 • 26 september – LiberTerra Geestmerambacht in Koedijk
 • Een duurzame woongemeenschap waar 4X4Electric een workshop zal verzorgen voor bezoekers samen met de initiator van de woongemeenschap.

 • 29 september – VanDenBrug in Heereveen
  Bij VanDenBrug heeft 4X4Electric de auto verkregen. Deze dag gaat het koppel er terug om een presentatie te geven aan mensen die overwegen een elektrische auto te kopen of simpelweg nieuwsgierig zijn naar de expeditie.
 • 5, 8 en 9 oktober – Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht
 • 4X4Electric presenteert de expeditie hier tijdens het duurzaamheidscongres en aan de pers.
 • 15 oktober – 18 Septemberplein in Eindhoven
  4X4Electric is uitgenodigd om om hier de expeditie en auto te presenteren.

 

Meedoen/-denken

Er is in dit schema nog ruimte voor meer projecten en bestemmingen. Ook kunnen organisaties partner worden. Bij interesse: Maarten van Pel, maarten@4x4electric.com, 06 220 83 750; Renske Cox, renske@4x4electric.com , 06 575 87 920

Volg het avontuur

De avonturen van Cox en Van Pel zijn te volgen via Instagram, LinkedIn, Youtube en de website.