Categories: Actueel

Naaldloos prikje beste tech-idee van 2017 (video)

Alleen al in de medische wereld worden jaarlijks meer dan 12 miljard naalden gebruikt. Maar naast de impact die de naaldjes hebben op mensen die er bang voor zijn, heeft het ook invloed op het milieu. De start-up Ink Beams ontwikkelde daarom een nieuwe methode voor het naaldloos injecteren van medicijnen.

Kijk koos de winnaar uit een longlist van twintig inspirerende, recente tech-ideeën van eigen bodem, samengesteld door de redactie op basis van een rondgang langs onafhankelijke experts, technische universiteiten en instanties die startups een kans geven. Daarna kon het publiek online een favoriet kiezen, en dat leverde ruim 3600 stemmen op. Bovendien werden de genomineerde ideeën beoordeeld door een vakjury, bestaande uit technologie- en innovatie-expert Danny Mekíc, promovenda Jacqueline Heinerman, maker Astrid Poot, tech-redacteur bij NU.nl Jeroen Kraan en Kijk-hoofdredacteur André Kesseler.

Een laser creëert een bel in de vloeistof waarin het medicijn zit. De bel duwt de vloeistof met een snelheid van 100 meter per seconde uit de ampul en door de huid heen.

Het idee van het naaldloze prikje met behulp van laser kreeg 729 stemmen. Ook de jury was enthousiast. "Ink Beams is een mooi en relevant idee", oordeelde jurylid Astrid Poot. "Veel mensen zijn bang voor naalden en als dit ook nog zorgt dat er minder afval van weggegooide naalden wordt geproduceerd, zou dat tof zijn." 

Ook André Kesseler is tevreden met de award voor dit tech-idee. "De angst voor injectienaalden wordt bij de meeste mensen al op jonge leeftijd ingeprent. Nucleair ingenieur David Fernandez Rivas, universitair docent aan de Universiteit Twente, probeert dat probleem op te lossen door de medicijnen met behulp van een laser in het lichaam te krijgen. Als Rivas slaagt, is dat goed nieuws voor ons allemaal."

Hack signaleren

Op de tweede plaats eindigde de Eindhovense start-up Bitsensor met cybersecurity-software die hacks signaleert op het moment dat ze plaatsvinden. De derde plek was voor GUTS. Met hun online-ticketingplatform dat draait op blockchain-technologie kunnen kaartjes voor concerten en voorstellingen niet meer illegaal worden doorverkocht.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago