Mooc’s TU Delft van start met 65 000 deelnemers

Op maandag 16 september gaan de gratis Mooc’s (Massive Open Online Courses) van de TU Delft van start met naar verwachting zo’n 65 000 deelnemers. ‘Solar Energy’ heeft tot nu toe zo’n 42 000 inschrijvingen, ‘Introduction to Water Treatment’ heeft zer ongeveer21 000 aanmeldingen.

Aangezien de aanmeldingen nog doorlopen verwacht de TU Delft volgende week te starten met ongeveer 65 000 deelnemers. De aftrap voor beide Mooc’s wordt gegeven tijdens een bijeenkomst op 16 september, om 13.30 uur. Vanaf dan staat de leerstof voor de eerste week online.

Voor iedereen

De Mooc’s zijn gebaseerd op inleidende bachelor-vakken die al aan de TU Delft gegeven werden. Via de Mooc’s heeft iedereen, waar ook ter wereld, gratis online toegang tot de kennis van de TU Delft. Iedereen mag de cursussen volgen, zonder vooropleiding of ingangstoets. Mooc’s worden gegeven in een vaste periode van tien weken en met interactiemogelijkheden tussen mede-cursisten. Deelnemers krijgen huiswerk en kunnen de cursus afsluiten met een certificaat van deelname.

Solar Energy

Arno Smets is verantwoordelijk voor Solar Energy: "Het is geweldig om de cursus aan zo’n grote groep mensen te kunnen aanbieden, maar ook spannend. Het aantal deelnemers is ruim twee maal groter dan het totale aantal studenten aan de TU Delft.  Ons onderwijs heeft internationaal een zeer sterke reputatie. Voor mij is een belangrijke drijfveer dat we een deel van ons onderwijs nu toegankelijker maken voor mensen in bijvoorbeeld Afrika, voor wie deze kennis bijzonder waardevol is."

De meeste aanmeldingen, zo’n 42.000, zijn er voor ‘Solar Energy’. Deze cursus leert hoe een compleet zonnecelsysteem ontworpen kan worden. De cursus geeft een introductie tot de technologie die zonne-energie omzet in elektriciteit, warmte en brandstoffen, met een focus op elektriciteitsproductie. De principes van de zonnecel, productie van zonnecellen, modules en complete PV-systemen worden behandeld. Ook komen de voordelen en beperkingen van verschillende zonneceltechnologieën aan bod.

Introduction to Water Treatment

Meer dan 20 000 mensen hebben zich aangemeld voor de Mooc ‘Introduction to Water Treatment’, een inleiding tot waterzuiveringstechnologie. Jules van Lier en Anke Grefte zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen voor deze Mooc. Jules van Lier: "Het is zeer bemoedigend dat de inschrijvingen uit de hele wereld komen, naast Westerse landen ook ontwikkelingslanden, waar nog veel te verbeteren valt op het gebied van zowel drinkwater als de verwerking van afvalwater". De cursus gaat in op stedelijke voorzieningen voor drink- en afvalwater zoals we dat in Nederland toepassen, met een focus op basistechnieken en kentallen voor eenvoudige ontwerpen.

De hele wereld

De TU Delft ziet tientallen nationaliteiten onder de inschrijvers. De top vier van landen van herkomst is: Verenigde Staten, India, Brazilië en Spanje. Uit Nederland hebben zich tot nu toe zo’n 1000 inschrijvers aangemeld. De meeste cursisten zijn twintigers. De oudste deelnemer is 70 jaar.

edX

De TU Delft biedt de Mooc’s aan via het platform edX, een online platform voor onderwijs, waarmee onder andere MIT en Harvard sinds 2012 cursussen toegankelijk maken voor iedereen die toegang heeft tot internet. Een van de redenen dat de TU Delft voor edX kiest, is dat het materiaal daar met een open licentie gepubliceerd kan worden. Daardoor kunnen ook anderen het materiaal gebruiken. Het is bovendien een non-profit initiatief met een focus op onderwijsvernieuwing.

Meer Mooc’s

Volgend voorjaar lanceert de TU Delft nog twee Mooc’s: Introduction to Aerospace Engineering en een Mooc op het terrein van Next Generation Infrastructures. Steeds meer gerenommeerde universiteiten publiceren cursussen als ‘Massive Open Online Course’ op edX of andere platforms. Online onderwijs biedt mogelijkheden om grote groepen te onderwijzen. De TU Delft vindt het belangrijk om daar nu al ervaring mee op te doen en het te onderzoeken.

Meer informatie

Lees verder op de website van de Mooc’s.
Bekijk hier de introductievideo van ‘Introduction to Water Treatment’.
Bekijk hier de introductievideo van ‘Solar Energy’.