Terwijl we enerzijds berichten ontvangen over de gevaren van IoT, worden er anderzijds ook doorbraken geboekt. Zoals de vondst van een gemakkelijk printbare memistor die werkt slechts 5V op en die data langer dan tien jaar kan opslaan, vrijwel zonder energie te vragen.
Voor de ontwikkeling van IoT hebben we chips en onderdelen nodig die een explosie aan data aankunnen. Daartoe moeten twee obstakels worden overwonnen. De transistors in computerchips moeten worden verkleind tot een paar nanometer. Tot nu toe lukt het echter niet om ze dan werkend te houden. Ook moet worden nagedacht over de enorme energievraag die met de opslag van grote hoeveelheden data gepaard gaat.
Neuromorfische computer
Sayani Majumdar van de Aalto universiteit in Helsinki is een eind op weg met een technologie die beide problemen oplost. Ze plaatse ferro-elektrische films op nanoschaal tussen twee elektroden als basis voor een energie-efficiënte en stabiele neuromorfische computer. Door miljoenen memristors (weerstanden met een geheugen) op een vierkante centimeter te plaatsen, zijn ze namelijk in staat om complexe taken uit te voeren, zoals het herkennen van beelden en patronen en het autonoom nemen van beslissingen.
Wat deze ferro-elektrische dunne filmonderdelen ideaal maakt voor neuromorfische computers is dat ze niet alleen kunnen switchen tussen het binaire systeem 0 en 1, maar ook naar een groot aantal andere systemen. Hierdoor kan informatie worden onthouden en voor langere tijd opgeslagen met minimaal gebruik van energie.