Categories: Actueel

MOF’s verbeteren koeltechniek en scheiding van koelmiddelen

In de afgelopen decennia hebben chemici een veelbelovende klasse van microporeuze materialen ontwikkeld, waarvan de adsorptiekarakteristieken via slim moleculair ontwerp zijn in te stellen. Deze metal organic frameworks zijn opgebouwd uit metaalionen die organische moleculen met elkaar verbinden tot een zeer gestructureerde poreuze moleculaire architectuur.

Professor Rajamani Krishna van de onderzoeksgroep Computational Chemistry bij HIMS voerde al vele simulaties uit van het gedrag van MOF’s in een breed scala aan mogelijke toepassingen. Onlangs droeg hij bij aan onderzoek van het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) in Richland, Washington (Verenigde Staten), waarin de interactie van MOF’s met fluorkoolwaterstof koelmiddelen onder de loep werd genomen.

Het onderzoek toonde aan dat bepaalde MOF’s bijzonder geschikt zijn om dergelijke middelen van elkaar te scheiden. Bovendien biedt het perspectief op efficiëntere koelsystemen, bijvoorbeeld voor grootschalige airconditioning, die gebruik maken van koelmiddelen met een minimaal effect op milieu en klimaat.

Motkuri RK, HVR Annapureddy, M Vijaykumar, HT Schaef, PF Martin, BP McGrail, LX Dang, R Krishna, and PK Thallapally. Fluorocarbon Adsorption in Hierarchical Porous Frameworks. Nature Communications 2014 Jul 9; 5:4368. DOI: 10.1038/ncomms5368

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago