Modeontwerpster Iris van Herpen gebruikt 3D-printing voor haute couture

De Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen showde op 1 juli haar nieuwste ontwerpen tijdens de Haute Couture Fashion Week in Parijs, waarvan er één is gecreëerd met 3D-printtechnologie van het Belgische bedrijf Materialise. Het ontwerp van Iris van Herpen is gemaakt met een geavanceerde toepassing van deze technologie. Van herpen ontketent met haar ontwerpen een kleine revolutie op het gebied van mode en design.

Materialise is pionier op het gebied van software en oplossingen op basis van additive manufacturing (AM), een proces beter bekend als 3D-printing. Het bedrijf is mede met steun van EU-onderzoeksgeld gegroeid van een universiteitsspin-off tot een echte multinational.

Sven Hermans van Materialise zegt over het mode-ontwerp: "We hebben samen met Iris van Herpen een hybride creatie ontwikkeld met bijzondere, transparante, botachtige structuren die zijn gemaakt met Mammoth-stereolithografie. 3D-printing levert naadloze jurken af die exact op maat zijn gemaakt. Het is spannend om de complexe geometrische ontwerpen van Iris tot leven te wekken; 3D-printing maakt het mogelijk om complexe vormen snel en uit één stuk te vervaardigen, iets dat met geen enkele andere kledingproductiemethode mogelijk is."

Ook al eerder dit jaar showde Iris van Herpen 3D-couture.

Geoptimaliseerd

Het ontwerp is eerst in samenwerking met de Belgische architect en CG-kunstenaar, Isaie Bloch op de computer uitgewerkt, waarna het met de Materialise-software is geoptimaliseerd voor 3D-printing. Deze software detecteert fouten en knelpunten, en lost ze op voordat het ontwerp naar de printer wordt gestuurd. Vervolgens komt het ontwerp met Mammoth-stereolithografie tot leven; deze ‘additive manufacturing’-techniek bouwt het object laag voor laag op. UV-lasers creëren het ontwerp in een bad van vloeibare hars die uithardt onder invloed van het laserlicht. Zo komt het 3D-object langzaam tevoorschijn.

EU-steun voor Materialise

Materialise is ontstaan uit een universiteitsproject gericht op toepassingen van rapid-prototyping. Dit leverde chirurgen zeer accurate anatomische weergave van hun patiënten nadat informatie uit CT- en MRI-scans werd vertaald naar printbare modellen. Deze modellen hebben diagnosemogelijkheden en chirurgische planning sterk verbeterd. Ze werden ook al gebruik als ‘masters’ voor chirurgische implantaten en prothesen. Dankzij voortdurend onderzoek en een sterke focus op innovatie, gesteund door de Europese Unie, zijn er steeds meer en verscheidener toepassingen ontstaan die vandaag de dag worden gebruikt in de gezondheidszorg, in de automobielindustrie, in design en de mode en in consumentenproducten. Materialise is inmiddels een technologisch hoogstaand bedrijf op het gebied van 3D-printing, het heeft bijna 900 werknemers in dienst en dat stimuleert de Europese industrie en werkgelegenheid.

Wilfried Vancraen, de oprichter en CEO van Materialise, zegt daarover: "Materialise zou zonder Europese steun nooit zijn uitgegroeid tot wat het nu is. Europa gaf een klein bedrijf de kans om zich op de lange termijn te richten."

Madama Butterfly

3D-printing is uitgegroeid tot een belangrijke prototyping-technologie, die een efficiënte enkelstuksfabricage mogelijk maakt van nieuwe productontwerpen die de ontwikkelaars en designers belangrijke feedback geven in de ontwerpfase. Deze technologie is onlangs ook gebruikt in operatheater La Fenice in Venetië voor het productiedesign van Madama Butterfly door Mariko Mori, een Japanse hedendaags kunstenaar. Joris Debo, creative director bij Materialise, werkte samen met de Mariko Mori Studio aan 3D-printoplossingen voor de vleugels van de hoofdpersoon.

 "Materialise is een schoolvoorbeeld van innovatie binnen de Europese Unie. Het bedrijf heeft een technologie die is ontwikkeld om chirurgen te helpen met het reconstrueren van een menselijk lichaam nu ook toepasbaar gemaakt voor andere ontwerptoepassingen," aldus Michael Jennings, woordvoerder van de Europese Commissie voor onderzoek, innovatie en wetenschap. "De culturele en creatieve industrieën die nu profiteren van deze technologie omvatten 3,3% van de Europese economie als geheel, en er zijn 6,7 miljoen mensen in werkzaam. Dit succesvolle productieproces dat in Europa is ontwikkeld ondersteunt nu een van onze belangrijkste exportsectoren."

Toekomst van 3D-printing

3D-printing is snel gegroeid en wordt steeds meer gezien als een volwassen productietechnologie. De voordelen en mogelijkheden zijn legio: er hoeven geen voorraden te worden aangehouden bij fabricage op afroep, de ontwikkeltijd is zeer kort (je hoeft immers slechts het 3D-bestand van een ontwerp aan te passen en de productie kan verder), de technologie maakt productie op maat voor iedereen mogelijk en er kunnen unieke producten mee worden gecreëerd. Er kunnen er ook buitengewoon complexe vormen mee gemaakt worden die met de traditionele technieken niet mogelijk zijn.

Europees geld voor onderzoek en innovatie

In 2014 zal de Europese Unie een nieuw, zevenjarig onderzoeks- en innovatiesubsidieprogramma starten, genaamd Horizon 2020. Sinds 2007 heeft de EU al bijna € 50 miljard geïnvesteerd in onderzoeks- en innovatieprojecten om de Europese concurrentiepositie te verstevigen en kennisgrenzen te verleggen. Het onderzoeksbudget van de EU bedraagt circa 12 procent van het totaal aan publieke gelden dat door de 28 Europese lidstaten aan onderzoek wordt uitgegeven, en richt zich voornamelijk op onderzoek op gebieden als gezondheidszorg, milieu, transport, voedsel en energie. Er is ook samenwerking gezocht met partners uit sectoren als farmacie, lucht- en ruimtevaart, automotive en elektronica, om particuliere investeringen te stimuleren die economische groei en hoogwaardige werkgelegenheid mogelijk maken.

2020 zal zich nog meer richten op het omzetten van goede ideeën in vermarktbare producten, processen en diensten.

Ga voor actuele informatie over Europese onderzoeks- en innovatieprojecten naar:

http://www.facebook.com/innovation.union  

http://twitter.com/innovationunion

Over Materialise

Materialise heeft haar hoofdvestiging in het Belgische Leuven en beschikt over nevenvestigingen verspreid over de hele wereld. Het bedrijf is sinds 1990 actief op het gebied van additive manufacturing (AM). Materialise heeft niet alleen de grootste AM-capaciteit van alle installaties in Europa, maar heeft ook een goede reputatie als leverancier van innovatieve software-oplossingen. Het bedrijf wil haar kennis en ervaring gebruiken om een betere en gezondere wereld te creëren met AM-oplossingen voor industriële en medische toepassingen, en met biomedische en klinische oplossingen voor bijvoorbeeld medische beeldverwerking en operatiesimulaties. Materialise biedt unieke oplossingen op het gebied van prototyping, productie en de gezondheidszorg. De klantenkring loopt van de grote automobielproducenten en producenten van consumentenelektronica en verbruiksartikelen tot ziekenhuizen, onderzoeksinstituten en klinisch specialisten; en zelfs tot individuele klanten die hun eigen unieke creaties willen realiseren of die een bekroond .MGX-design willen kopen. De Mammoth-printers van Materialise zijn de grootste en snelste stereolithografiemachines ter wereld, een uniek product dat in eigen beheer wordt gebouwd.