Mobiele manipulatoren laden op inductie tijdens het werk

Mobiele manipulatoren verbinden autonome mobiele robots en cobots met elkaar, maar kunnen vanwege onvoldoende batterijvermogen vaak niet zuinig worden ingezet. Wiferion claimt nu echter een oplossing: hun Wireless Power Kit maakt inductief opladen voor beide systemen tegelijkertijd mogelijk. Tijdens het werk.

Tags:

Mobiele manipulatoren (MoMa’s) combineren de voordelen van cobots met die van autonome mobiele robots (AMR). Op een AMR wordt een robotarm gemonteerd. Met MoMa’s kunnen nog complexere handling- en transporttaken met één systeem worden geautomatiseerd, zonder dat er een stationaire robot en een transportsysteem met meerdere AMR’s hoeven te worden geïnstalleerd.

Mobiele manipulatoren zijn vooral bedoeld voor de automatisering van de handling van kleine onderdelen voor kleine en middelgrote series. In de praktijk mislukt de economische exploitatie van de systemen echter vaak vanwege de energievoorziening. Omdat de batterij alleen is ontworpen om de AMR te voeden, daalt de bedrijfstijd van het systeem snel als er naast de robotarm nog een stroomvreter moet worden gevoed. Dit betekent dat 24/7 werking van MoMa’s nauwelijks mogelijk is met de momenteel op de markt verkrijgbare AMR’s en hun batterijcapaciteit.

Inductief opladen maakt 24/7 gebruik mogelijk

Het probleem is dat er op de AMR-platforms nauwelijks ruimte is voor extra batterijen. Een oplossing hiervoor is de Wireless Power Kit, een systeem bestaande uit een intelligente lader en dito batterijen.

De kit wordt in het MoMa geïnstalleerd en voedt het complete systeem. Het inductieve snellaadsysteem maakt geautomatiseerd tussentijds opladen van de manipulator op pick- of werkstations mogelijk. Het laadproces vindt plaats terwijl de manipulatoren hun werk uitvoeren. Als een MoMa bijvoorbeeld nieuwe onderdelen aan een werktuigmachine plaatst, wordt hij geladen zolang de werkstap duurt. Dit proces wordt continu herhaald, op elke volgende werkplek. Zelfs de kortste pauzes van enkele seconden kunnen worden gebruikt om energie te leveren. Hiermee wordt volgens Wiferion 24/7 continue werking van mobiele manipulatoren mogelijk.

Hij kan worden uitgerust met een schaalbaar aantal batterijen en beschikt over een inductief laadsysteem. Afhankelijk van de energiebehoefte kan deze flexibel worden gedimensioneerd. Het energiesysteem voedt zowel een 24V als een 48V robotarm. Bovendien is het mogelijk om de kit uit te rusten met industriestandaard DC/AC-converters om elk type industriële voeding te voorzien van 230 V AC (US 220/120V) of 400 V AC.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *