Categories: Actueel

Mobiele app voor identiteitsvaststelling

De fysieke identiteitsvaststelling door de app is kostenefficiënt en gebruikersvriendelijk en maakt in vergelijking met identiteitsvaststelling zonder apparatuur de vaststelling betrouwbaarder.

Met de toenemende afhankelijkheid van digitale dienstverlening en de grotere zorg rondom cybercriminaliteit wordt online vaststellen van identiteiten steeds belangrijker. Smartphones bieden hulp, maar hebben uitdagingen zoals het invoeren van wachtwoorden en de mogelijke diefstal van de smartphone.  

Uitdagingen

Er zijn verschillende uitdagingen om fysiek identiteitsbewijzen te controleren. Dit is specialistisch werk, specialistische hardware is vaak kostbaar en niet gemakkelijk draagbaar (bijvoorbeeld voor politie bij controle op straat). Tevens maakt men veel fouten bij het overnemen van attributen vanuit identiteitsdocumenten. En hulp van identiteitsvaststelling is wel degelijk nodig bij bijvoorbeeld de zorgplicht voortkomend uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT), de Wet op de Loonbelasting (WLB), de Wet Identiteitsvaststelling Verdachten, Veroordeelden en Getuigen (WIVVG).

Een app voor identiteitsvaststelling

Een smartphone beschikt over een hele reeks sensoren. Met een mobiele app op een NFC-capable smartphone kan in het geval van online identiteitsvaststelling de chip van identiteitsbewijzen worden uitgelezen en wanneer beschikbaar ook van eID smartcards. Tevens kan de camera worden gebruikt als extra controle om door middel van gezichtsherkenning de gebruiker te verifiëren. De chip bevat een pasfoto die in principe gebruikt kan worden voor gezichtsherkenning. De grote uitdaging hierbij is dat de opnames gemaakt met een mobiele telefoon grote variatie in kwaliteit vertonen (bijvoorbeeld in belichting en gezichtsuitdrukking) en de pasfoto’s tot wel 10 jaar oud kunnen zijn. Hierdoor voldoen standaard gezichtsherkenningsmethoden niet en dus moeten er nieuwe technieken worden ontwikkeld. Als de app voor extra zekerheid voor bijvoorbeeld banktransacties wordt gebruikt moeten bovendien zogenoemde anti-spoofing technieken worden ontwikkeld om te detecteren of iemand de app voor de gek probeert te houden door bijvoorbeeld een foto voor de camera te houden of een video-opname.

Het project behaalde de tweede plaats bij de 2e fase tender SBIR Cyber Security II en sluit aan op het thema ‘Identity, privacy, and trust management’ van de Nationale Cyber Security Research Agenda: NCSRA-II onderzoeksagenda.

Het onderzoekt van Luuk Spreeuwers vindt plaats in de vakgroep Services, Cybersecurity and Safety van het Instituut CTIT aan de Universiteit Twente.

http://innovalor.nl/

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

3 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

3 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

3 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

3 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

3 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

3 dagen ago