EO
Laatste nieuws:
Euchner

Over EUCHNER

Machineveiligheid

EUCHNER is ruim een halve eeuw actief in de industriële automatisering. EUCHNER ontwikkelt hoogwaardige kwaliteitsproducten die doen wat ze horen te doen en hun weg vinden in uiteenlopende industrieën over de hele wereld. Betrouwbare apparatuur zorgt voor ononderbroken productie en processen. Elke locatie vraagt om zijn eigen specifieke benadering en EUCHNER heeft de techniek en de kennis in huis om voor elke situatie een praktische, duurzame en doeltreffende oplossing te vinden. EUCHNER heeft de visie en ervaring in huis. En nog veel meer.

Lees hier meer over EUCHNER

 

EUCHNER SAFETY SERVICES

Machinefabrikanten en machine operators moeten voldoen aan de Europese richtlijnen en de nationale en internationale normen. EUCHNER Safety Services biedt professionele oplossingen om u te ondersteunen bij eventuele problemen van uw machineveiligheid – waar ook ter wereld. Wij helpen fabrikanten en operators bij het naleven van de wettelijke veiligheidseisen in elke fase van de levensduur van de machine en installatie. Ons team van hooggekwalificeerde experts op het gebied van machineveiligheid staat volledig tot uw beschikking.

 

Image movie

 

Beurzen

Maak kennis met onze specialisten bij één van de vele beurzen waaraan wij deelnemen. Overtuig uzelf van onze producten en toepassingen tijdens een persoonlijk gesprek. Wij verheugen ons op uw komst!

Bekijk hier onze beursagenda

 

Producten

producten
 

Nieuws


Nieuwe modules voor MGB2-Modular

Twee nieuwe uitbreidingsmodules voor de MGB2-Modular zijn toegevoegd aan het gamma:
MCM met bedienelementen, MSM met extra ingangen.

De smalle MCM uitbreidingsmodule heeft twee slots en biedt plaats voor twee submodules met daarop bedienelementen (er bestaat al langer een versie die plaats biedt voor vier). Op de smalle uitbreidingsmodule passen dus gecombineerd totaal zes drukknoppen, draaiknoppen, nood-uit, en sleutelschakelaars.

De smalle MSM uitbreidingsmodule is speciaal gemaakt voor uitbreiding met externe veiligheidssensoren, veiligheidsschakelaars (ook met vergrendeling), lichtschermen en meer. In de beide slots kunnen twee submodules worden geplaatst met elk drie M12-connectoren. Kabels tot 50 meter kabel mogen op elke connector worden aangesloten. De submodules zijn geschikt voor het aansluiten van veilige contacten of van veilige OSSD halfgeleideruitgangen. De verwerking van de signalen van de externe devices is fail-safe waarbij veiligheidsniveau PL e kan worden behaald.

Alle componenten van het MGB2-Modular systeem worden onderling met verbindingskabels of koppelconnectoren aangesloten op een busmodule die de gateway vormt naar een extern veilig bussysteem. Er zijn gateways voor ProfiNet/ProfiSafe, EthernetIP/CIPsafety of Safety-over-EtherCat.

De totale configuratie is heel flexibel, alles kan door elkaar worden gebruikt, mét of zonder MGB-deursloten. Bij Euchner kunt u terecht voor ondersteuning bij uw configuratie.

Meer informatie op www.euchner.nl


Volledig metalen transponderschakelaar CTA

Met een volledig metalen behuizing is deze CTA een nóg sterkere variant dan de kunststof versie. De houdkracht Fzh van de vergrendeling van de CTA is maar liefst 8000 Newton en daarmee tweemaal zo sterk als de kunststof versie. Beide varianten zijn verkrijgbaar.

De interface heeft een upgrade ondergaan en heet nu BP voor individuele aansluiting en BR voor seriële aansluiting tot 20 schakelaars. De nieuwe interface heeft twee OSSD veiligheidsuitgangen met testpulsen van slechts 300 µs. Een extra aansluiting voor communicatie heet OD/C en is beschikbaar op één pin in de connector. Deze aansluiting is zelflerend: hij herkent of hij wordt aangesloten op een eenvoudige ingang van een besturing (herkenning deurstand) óf dat deze is aangesloten op een intelligente evaluatiemodule.

De intelligente evaluatiemodule is een gateway tussen schakelaars en IO-Link. Er kunnen momenteel schakelaars uit vier verschillende productlijnen kunnen worden aangesloten, maar er zullen steeds meer productseries met de nieuwe technologie worden uitgerust.

Wordt de communicatie-pin van de CTA op zo’n intelligente evaluatiemodule aangesloten dan zijn er maar liefst twintig verschillende statusmeldingen van elke individuele deelnemer beschikbaar. Een IO-Link master kan een reeks van procesdata uit elke schakelaar lezen, zoals temperatuur, spanning, coderingen, aantal schakelingen, en nog veel meer. Op aanvraag is hierover uitgebreide uitleg beschikbaar.

De CTA is leverbaar met maar ook zonder geïntegreerde vergrendeling. Unieke herkenning van één enkele actuator (UniCode) of herkenning van meerdere actuators (MultiCode) is mogelijk. Met UniCode voldoet de CTA aan de hoogste eisen van de anti-manipulatienorm ISO 14119.

Aansluitmogelijkheden zijn: één M23-connector, twee M12-connectoren of één M-12-connector. Hierbij mag duidelijk zijn dat de grootste flexibiliteit wordt bereikt door de meeste pinnen. Een vluchtontgrendelingsknop aan de achterzijde van de CTA kan worden mee besteld of achteraf nog worden gemonteerd.

Meer informatie op www.euchner.nl


AI voorspellingen

Sensoren zijn slim geworden en ook veiligheidssensoren zijn in hun ontwikkeling niet achtergebleven. Maar wat kun je met al die intelligentie? Big Data uit veiligheidssensoren kan worden gebruikt om bijvoorbeeld onderhoud te voorspellen of manipulatie te herkennen. De veelheid van data is echter zo groot dat je er nog veel meer mee kunt doen. Interpretaties en verbanden kunnen zowel door de mens worden bedacht als door systemen worden gelegd.

Wanneer systemen gebruikmaken van kunstmatige intelligentie dan wordt de mens in grote mate ontlast, vindt het interpretatieproces veel sneller plaats en gaat een heel nieuwe wereld van mogelijkheden open. De interpretatie van de veiligheidssignalen moet, volgens de regels, heel strikt worden uitgevoerd en laat geen ruimte voor interpretatie. De machineveiligheid blijft dus doen wat het altijd al deed, én zo snel als mogelijk.

De extra data die uit moderne (veiligheids-) sensoren beschikbaar is, kan worden gebruikt voor diverse doelen. Variaties in spanning, stroom en detectiebereik kunnen je vertellen of een sensor in de problemen komt en wellicht vroegtijdig moet worden vervangen. De partnummers die worden meegezonden vertellen mens of systeem dat er alvast een nieuwe sensor en actuator naar de machine wordt gebracht. Wordt een buitengewone afwijking in het gedrag van mens en toegang gedetecteerd, dan kan de situatie als verdacht worden aangemerkt, wordt manipulatie vroegtijdig herkend en kunnen maatregelen meteen worden genomen. Dit zijn maar enkele voorbeelden. Er zijn echter talrijke andere mogelijkheden. Die zet EUCHNER graag voor u op een rijtje.

Meer informatie op www.euchner.nl


Key Transfer met RFID

Key Transfer is nu verkrijgbaar in PL e / Cat 4 en kan worden geïntegreerd in ISO 13849-1 systemen. De RFID sleutels zijn er in verschillende kleuren zodat sleutel en sleutelhouder gemakkelijk identificeerbaar zijn. Zolang de sleutel in de sleutelhouder zit, communiceert deze door middel van transpondertechnologie een unieke code. Deze codes vallen in de groep “hooggecodeerd” van de anti-manipulatienorm ISO 14119. Het systeem heet CKS en is combineerbaar met diverse evaluatiesystemen die hun toestand doorgeven met potentiaalvrije contacten, met OSSD-uitgangen of met ASi.

CKS is als individuele modules inzetbaar als lock-out of override functie. De mogelijkheden van gecombineerde systemen zijn talrijk en kunnen per toepassing worden bepaald. Logische voorwaarden (AND, OR, FLIP-FLOP, etc.) kunnen naar wens in een gekoppelde veiligheidsbesturing worden toegevoegd.

Meer informatie op www.euchner.nl


CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat. 4 transponderschakelaar. Hij kan gemakkelijk worden weggewerkt op de kleinste machines. De flexibiliteit van de bal-actuator -die enkele graden uit het midden mag worden gedrukt- maakt het mogelijk om zelfs met de kleinste radius om te gaan.

1000 N vergrendelingskracht is ruim voldoende voor toepassing op kleinere kleppen, luiken en deuren. Denk hierbij aan verpakkingsmachines, vul- en handlingmachines, laboratoriummachines, 3D printers, etc. De vergrendeling werkt bi-stabiel, dat wil zeggen dat het zijn laatste toestand behoudt wanneer de voeding wordt uitgeschakeld. Je kunt dan niet onbedoeld opgesloten worden in een volledig uitgeschakelde machine.

Je zou kunnen zeggen dat de kleine transpondervergrendeling CTM is ontworpen door machinebouwers. Fabrikanten van machines waarvoor deze is bedoeld, werd gevraagd om mee te werken aan het ontwerpproces. Al die input is tot uiting gekomen in het definitieve design en functionaliteit. Er is ook een hygiënische variant van de CTM, gemaakt van andere materialen en met andere afdichtingen. Deze ECOLAB variant is bedoeld voor specifieke toepassing in de voedingsmiddelen-, vleesverwerkende en farmaceutische industrie.

Meer informatie op www.euchner.nl


CES-C14

Zelfs biedt IP 69 \soms op langere termijn onvoldoende bescherming tegen vloeistoffen met chemicaliën, die bijvoorbeeld worden gebruikt als hulpmiddel bij verspaning, slijpen of reiniging. Per slot van rekening berust de IP-beschermingsindex slechts op het indringen van water. De veiligheidssensor CES-C14 van Euchner bevat een volledig in industrieel epoxyhars verpakte transpondersensor die op zich al een beschermingsgraad van IP 69 bezit. Door de sensor en actuator in een epoxyhars te gieten worden agressieve middelen gesplitst van deze componenten. Denk hierbij aan petrochemische, medische en farmaceutische toepassingen.

Sensor en actuator zijn zogenaamde “solid-state” componenten en bevatten geen bewegende delen. Interne printplaten en elektronica-onderdelen worden tijdens het productieproces volledig in een hars gegoten en voldoen hierna aan IP 69. In het geval van de CES-C14 worden de sensor en de actuator op hun beurt weer volledig ingegoten in een epoxyhars. Het resultaat is dat er geen opgesloten luchtbellen zijn, waardoor de kans op ademen en het naar binnenzuigen van vloeistoffen tot een minimum wordt beperkt. Epoxyhars heeft een hoge bestendigheid tegen veel chemische stoffen. Op aanvraag geeft de fabrikant hiervan een specificatie.

Meer informatie op www.euchner.nl


CEM-C60

Bij de serie CEM, de veilige magneetvergrendelingen van Euchner, heeft de modulaire structuur zijn intrede gedaan. De CEM-C60 is nu volledig flexibel samen te stellen. In drie stappen kiest men tussen verschillende magneten, een RFID transpondersensor uit verschillende series, en een ankerplaat met bijpassende transponder. De eerste keuze betreft de magneetspoel met een permanentmagneet in de kern of zonder. Je kiest hiermee met welke restkracht de deur op zijn plaats wordt gehouden nadat deze is vrijgegeven. De volgende keuze is het type RFID transpondersensor, unicode of multicode, individueel of in serie te verbinden of zelfs met ASi-bus, een connector of aangegoten kabel. Ten slotte kies je de ankerplaat met bijpassende transponder.

Het lijken ingewikkelde keuzes maar voor iedereen die kennis heeft van machineveiligheid is dit goed te doen. Naar wens begeleidt de fabrikant bij het maken van keuzes. De magneet en ankerplaat zijn in grote mate corrosie bestendig en geschikt voor toepassing op machines. Zij hebben een beschermingsgraad van IP 65 & IP 67. Het verbinden gebeurt via twee normale industriële M12 sensorkabels of een M12- en M8-sensorkabels.

Zodra de magneetspoel 24 Volt krijgt, licht de gele LED op en is de magnetische houdkracht met 650 N geactiveerd. De transponder gecodeerde positieherkenning bereikt PL e / Cat. 4. De magnetische vergrendeling mag alleen worden gebruikt om proces en product te beveiligen tegen ongewenste interventie.

Hulp bij het selecteren of configureren: www.euchner.nl


MGB2-Classic

Er zijn knoppenmodules die voorzien kunnen zijn van 1, 2 of 3 elementen, zoals druk, draai- en noodstopknoppen. Alle knoppen hebben een vrij aanstuurbare LED indicatie. Als een knoppenmodule in het slot wordt omgekeerd (nodig bij wijziging tussen links- en rechtsdraaiende deuren) dan verandert er niets aan de aansluitklemmen. Het apparaat “begrijpt” de verandering en zorgt ervoor dat er elektrisch niets hoeft te worden gewijzigd.

Vanzelfsprekend bereikt dit deurslot PL e / Cat. 4, ook wanneer meerdere sloten in serie worden gebruikt. Het coderingsniveau conform ISO 14119 is hoog en is daarmee een goede maatregel tegen manipulatie.

De MGB2-Classic heeft nog meer onder de motorkap. Indien de keten wordt aangesloten op een speciale module, kan via IO-Link een reeks van procesdata uit elk slot worden gelezen, zoals temperatuur, voltage, coderingen, aantal schakelingen etc., etc. Op aanvraag is een uitgebreide uitleg hierover beschikbaar. De modulaire opbouw heeft enorme voordelen. Het is bijvoorbeeld niet meer nodig om telkens verschillende versies moeten te bestellen. De modules zijn snel leverbaar en alles past op alles.

Meer informatie op www.euchner.nl


MGBS

De nieuwe slanke MGBS is toegevoegd aan de succesvolle serie MGB deursloten. De MGBS biedt uitkomst op plaatsen waar weinig ruimte is en op hoekposities van afschermingen. De behuizing kan optioneel worden voorzien van drie bedieningselementen: een noodstopknop en twee led-verlichte drukknoppen. Nadat elektrisch is ontgrendeld kan de MGBS met de hendel worden geopend. Zodra de hendel wordt verdraaid, verschijnt er aan de zijkant een lock-out plaat met ruimte voor drie industriële hangsloten. Hiermee kunnen personen insluiting voorkomen. Ook kan er een optionele vluchtontgrendeling aan de binnenzijde van de deur worden geplaatst.

De bevestigingsschroeven van de slotplaat en van de greepmodule zijn niet zichtbaar en niet eenvoudig bereikbaar. De MGBS werkt op basis van RFID transpondertechnologie. Samen met de verborgen bevestigingen is dit een perfecte maatregel tegen manipulatie. De MGBS behaalt Categorie 4 / PL e volgens ISO 13849-1, bezit een hoge codering volgens ISO 14119, voldoet aan beschermingsklassen IP65, IP67, IP69 en heeft een houdkracht van 3.900 N. Een robuuste allrounder. Het verbinden is eenvoudig dankzij de connectoraansluiting. Aansluitkabels zijn verkrijgbaar in diverse lengtes.

Meer informatie op www.euchner.nl


MGB2-Modular

Een nieuw modulair ontwerp met uitgebreide functies. De nieuwe MGB2-Modular bestaat uit modules die flexibel te combineren zijn. Er kunnen tot 6 sluitmodules op één busmodule worden aangesloten. Op die manier wordt de bus effectief benut. Momenteel is dit systeem leverbaar met ProfiNet/ProfiSafe. De modules zijn voorzien van verticale slots die men kan vullen met diverse soorten knoppen of ruimte voor labels. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt.

Wijzigingen in een configuratie van één of meerdere MGB-Modular is tijdens het gebruik op elk moment mogelijk. De onderdelen zijn namelijk hot pluggable. De modules zijn door middel van connectoren rechtstreeks op elkaar te monteren maar ze kunnen ook los van elkaar met kabels worden verbonden, dit kan belangrijk zijn wanneer montageruimte beperkt is.

Ergonomie is belangrijk en voor machineveiligheid zelfs vereist (ISO 14119). De MGB2-Modular maakt alle benodigde stuurfuncties beschikbaar op de plaats waar dit nodig is.

Meer informatie op www.euchner.nl


CTP meets MGB

De transponder deurschakelaar CTP van Euchner en de handle module van het MGB deurslot zijn verenigd tot één oplossing. Het beste uit twee werelden! Op de stevige slotplaat kan elke willekeurige CTP transponderschakelaar worden gemonteerd. Dit systeem is compatibel met alle schakelaars uit de CTP-familie: Power-to-lock, power-to-unlock, een optionele vluchtontgrendeling, een roestvrijstalen uitvoering en een ASi-bus variant. In combinatie met de CTP-Extended biedt het systeem extra bedieningselementen en indicatoren rechtstreeks op het deksel van de schakelaar.

Dankzij de slanke bouwvorm is het ook een ideale oplossing wanneer een deur tegen de hoek van een afscherming sluit, dan zitten de onderdelen niet in de weg. Het is ook een ideale oplossing wanneer een deur tegen de hoek van een afscherming sluit, dan zit deze slanke uitvoering niet in de weg. Er is maar één uitvoering voor links en rechts sluitende deuren, met een eenvoudige procedure verwissel je de richting. Verborgen montagegaten in de handgreepmodule en borgplaat beschermen tegen manipulatie. Bij een geopende deur verschijnt er aan de zijkant van de handle module een metalen plaat die ruimte biedt voor 3 hangsloten. Hiermee kan worden voorkomen dat de installatie start tijdens onderhouds- of reinigingswerkzaamheden.

Zoals alle veiligheidsschakelaars uit de CTP-serie voldoet de CTP met handle module aan Categorie 4 / PL e en tevens aan alle vereisten van ISO 14119. De “CTP meets MGB” is in alle opzichten een allrounder voor veeleisende omgevingen.

Meer informatie op www.euchner.nl

 

Contact

Postadres: Postbus 119
Postcode NL-3350 AC Papendrecht
Bezoekadres: Visschersbuurt 23
Postcode NL-3356 AE Papendrecht
Telefoon: (+31) 078-6154766
Internet: www.euchner.nl
E-mail: info@euchner.nl
 

Multifunctional Gate Box

 

Downloads

 

Uitgelicht

Trainingen

Trainingen

Profiteer van de expertise van Euchner! Wij bieden trainingen op het gebied van actuele normen, toepassingen en producten. Maak van de gelegenheid gebruik en informeer direct bij de vakspecialisten naar specifieke onderwerpen. Wij bieden u passende trainingen om de nodige kennis ter vergaren. Aan de hand van voorbeelden tonen we de praktische toepassing van de normen en het gebruik van onze producten in het dagelijkse leven. Heeft u vragen over ons trainingsaanbod of bent u geÏnteresseerd in een in-company training op uw eigen locatie? Neem dan contact met ons op via +31 (0)78-615 4766.

Klik hier voor meer informatie