EO
Laatste nieuws:
Euchner

Over EUCHNER

Machineveiligheid

EUCHNER is ruim een halve eeuw actief in de industriële automatisering. EUCHNER ontwikkelt hoogwaardige kwaliteitsproducten die doen wat ze horen te doen en hun weg vinden in uiteenlopende industrieën over de hele wereld. Betrouwbare apparatuur zorgt voor ononderbroken productie en processen. Elke locatie vraagt om zijn eigen specifieke benadering en EUCHNER heeft de techniek en de kennis in huis om voor elke situatie een praktische, duurzame en doeltreffende oplossing te vinden. EUCHNER heeft de visie en ervaring in huis. En nog veel meer.

Lees hier meer over EUCHNER

 

Ondernemen doen we zo

Ondernemen doen we Zo is hét televisieprogramma voor en over de zakelijke markt. Presentatoren Jeroen Smits en Jolien van den Elsakker gaan voor dit programma in gesprek met ondernemers uit verschillende branches. In de uitzending van zondag 24 september was Jeroen op bezoek bij EUCHNER, waar hij in gesprek ging met Marcel van Bolhuis over machineveiligheid.

 

Image movie

 

Beurzen

Maak kennis met onze specialisten bij één van de vele beurzen waaraan wij deelnemen. Overtuig uzelf van onze producten en toepassingen tijdens een persoonlijk gesprek. Wij verheugen ons op uw komst!

Bekijk hier onze beursagenda

 

Producten

producten
 

Nieuws


Transponderveiligheid en IO-Link met CES-C07

De nieuwe transponder-veiligheidssensor CES-C07 van Euchner produceert procesrelevante data via IO-Link. Er kunnen 20 stuks in een seriële verbinding worden opgenomen, waarbij het veiligheidsniveau Categorie 4 / PL e blijft. Er kunnen standaard M12-kabels worden gebruikt.

De noviteit zit hem in de procesrelevante data. Het betreft erg veel data, waarvan een deel in real-time en een ander deel op afroep beschikbaar is:
De deur open of gesloten, de veldsterkte tussen leeskop en transponder, de actuele code, de ingeleerde code, geblokkeerde codes, de toestand van de veiligheidsuitgangen, hoeveel leeskoppen in serie, het partnummer en versienummer van de leeskop, het voltage, de temperatuur, etc.

In combinatie met de nieuwe veiligheidsmodule ESM-CB van Euchner, wordt de informatie automatisch opgevraagd en via IO-Link beschikbaar gesteld. De module heeft nog een tweede veiligheidsinput voor OSSD of contacten en een start input. De potentiaalvrije uitgangen zijn Categorie 4 / PL e en kunnen tot 6A worden belast.

De veiligheidsmodule staat in voortdurende dialoog met de aangesloten sensoren en met de besturing, en vraagt voor elke sensor de systeemstatus, de omgevingscondities en sensorgegevens af. Een typisch geval van Industry 4.0.

Hoeveel van de “Big Data” voor een toepassing van belang is bepaalt men zelf. Daarbij gaat het om de interpretatie van de gegevens: Manipulatiepogingen, dreigende storingen, een deur die niet goed dicht zit, er kan tijdig worden ingegrepen.

Meer informatie op www.euchner.nl


Roestvrijstalen transponder veiligheidsschakelaar

In de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie wordt vaak onder hoge druk gereinigd met agressieve reinigingsvloeistoffen. Daarom is de CTP vergrendelbare transponderschakleaar er nu ook in hoogwaardig Inox. Alle metalen onderdelen die met de omgeving in aanraking komen zijn daarbij uitgevoerd in roestvrij staal. Vanzelfsprekend voldoet hij aan beschermingsgraad IP69.

Hoogwaardige roestvrijstaalsoorten zijn gebruikt voor de kop, de vergrendelingspen, de schroeven en de connector. Vezelversterkte kunststoffen zijn gebruikt voor de behuizing en het deksel. Ook voor de actuator is deze combinatie van materialen gebruikt.

De kop van de schakelaar heeft geen groeven of uitsparingen wat hygiënische toepassing mogelijk maakt.

De RFID actuator kan tot 3.900 Newton worden belast in vergrendelde toestand. Wordt deze grens ruimschoots overschreden, dan wordt dit onmiddellijk herkend en de uitgangen schakelen uit. Vanwege de hoge mechanische belastbaarheid is de CTP geschikt is voor toepassing in een ruwe omgeving.

Zowel het veiligheidsniveau PL e / Cat. 4, als ook de unieke codering van de actuator en OSSD uitgangssignalen, zorgen ervoor dat aan de belangrijkste voorwaarden voor moderne machineveiligheid wordt voldaan.

De CTP is een echte allrounder voor veeleisende toepassingen.

De CTP transponderschakelaar is er in vier basisuitvoeringen: Normaal, Extended (met extra bedieningsknoppen aan de voorzijde), ATEX en INOX. Optioneel is er een vluchtontgrendeling aan de achterzijde en zijn er diverse schuifgrendels leverbaar.

Meer informatie op www.euchner.nl


Het deurslot MGB van Euchner is verkrijgbaar met twee verschillende bussystemen: een ProfiNet-ProfiSafe uitvoering en een Ethernet/IP-CIP-safety variant.

Elke MGB heeft 4 aansluitingen (2 in en 2 uit): 2 aansluitingen voor voeding en 2 aansluitingen voor de bus (in elke MGB zit een ethernet switch). De MGB kan worden aangesloten met Push/Pull AIDA+RJ45 of met M12+7/8” connectoren. Het aansluiten is dus plug-&-play maar ook het configureren is kinderspel.

Zo bespaart men niet alleen op bekabeling en arbeid, maar ook kan de configuratie in de toekomst in een handomdraai worden aangepast. Veiligheidszones anders inrichten of het bijplaatsen van een deur betekent dan alleen een wijziging in de software. Dit voorkomt tijdrovend en ingewikkeld her bekabelen.

Diverse accessoires vullen het gamma aan: verwisselbare lenzen in verschillende kleuren, eventueel met symbolen, vluchtontgrendeling met hendel of draaiknop.

Er zijn ook speciale bus-uitvoeringen met veel meer druk of draaiknoppen en een werkschakelaar met lock-out. Te veel configuraties om op te noemen. Op aanvraag is een overzicht verkrijgbaar met alle uitvoeringen.

Meer informatie op www.euchner.nl


Zonder kennis geen lichtscherm

Alleen met de juiste kennis kunnen lichtschermen op een goede manier worden uitgekozen en worden toegepast. De Technical Sales Engineers van Euchner bieden daarom specialistische hulp bij het selecteren van de juiste componenten die het beste passen bij de toepassing. Onderlinge beïnvloeding van lichtschermen, spiegelende oppervlakken, lichtinval, flitsen van lasbewerkingen, etc., er zijn veel factoren waar rekening mee moet worden gehouden.

Bij bepaalde machines is muting van de lichtschermen nodig (het tijdelijk overbruggen van de werking). Bijvoorbeeld op plaatsen waar het proces producten of pallets uitvoert, invoert of dat in beide richtingen doet. Dan dienen er rond het lichtscherm extra optische sensoren te worden geplaatst. Een aantal logische voorwaarden en timers zorgen ervoor dat producten wel in- en uit kunnen maar een mens niet. De toepassing aan de machine bepaalt de opstelling van de muting: L-muting, T-muting, met parallelle stralen of met kruisende stralen.

De smalle LCA lichtschermen van Euchner zijn er in resoluties van 14mm tot 50mm voor vinger, hand en armbeveiliging, ook zijn er 2, 3 en 4-straals lichtschermen voor inloopbeveiliging. Het gamma omvat een verscheidenheid aan lengtes en reikwijdtes. De modulaire veiligheidsbesturing MSC wordt gebruikt voor de verschillende vormen van muting.

Hulp bij het selecteren of configureren: www.euchner.nl


RFID actuator met één montagegat

Heeft u plaatsgebrek of wilt u een snelle montage? Dan biedt de nieuwe kleine RFID actuator uitkomst.

Een actuator met een ronde antenne zoals deze, verwacht eveneens een ronde antenne in de sensor. Veiligheidssensoren van EUCHNER zijn er in vele uitvoeringen met ronde antennes en met staafantennes. Deze actuator werkt dus alleen samen met een bijpassende sensor met een ronde antenne.

De elektronica van deze actuator is aan de zijkant van de behuizing geplaatst zodat er ruimte is voor een gat. Dit verdiepte gat in het midden van de actuator zorgt ervoor dat de afmetingen gering zijn en dat er slechts één handeling nodig is om deze te monteren.

De actuator mag op alle ondergronden worden gemonteerd, ook op metaal. Echter, volledig bondig inbouwen is alleen mogelijk in kunststof.

De actuator verzendt, zodra hij binnen het bereik is, een unieke code van 40 Bit. Hij werkt met zowel UniCode als MultiCode veiligheidssensoren.

De leveromvang bestaat uit 1 CES-A-BDA actuator en 1 bevestigingsboutje van M4x14mm met éénrichtingsmontage.

Meer informatie op www.euchner.nl


LockOut voor deurschakelaar CET

In bepaalde gevallen kan het nodig zijn om LockOut toe te passen bij het betreden van een gevaarlijke zone. De noodzaak hiertoe wordt in de risicoanalyse bepaald. Maar ook als er geen noodzaak bestaat is het toepassen van LockOut toegestaan.

Bij de CET deurschakelaar van EUCHNER zijn er twee nieuwe accessoires die kunnen voorkomen dat de actuator in de schakelaar komt. Beide accessoires voorkomen dat er een RFID communicatie kan plaatsvinden door het veld met metaal te dempen. Tevens zorgen de fysieke afmetingen ervoor dat de actuator niet in de kop van de schakelaar terecht kan komen en zodanig niet kan worden geblokkeerd.

Het LockOut kapje biedt plaats voor twee hangsloten, de LockOut schaar voor drie hangsloten. Beide LockOut accessoires worden geleverd met een ophangvoorziening.

De CET is verkrijgbaar met power-to-unlock of power-to-lock blokkering en met verschillende soorten connectoren. Hij is altijd voorzien van vier LED’s waarvan er twee zelf configureerbaar zijn. De CET communiceert met de actuator middels RFID.

Volgens veiligheidsnormen is de CET een vergrendelingsschakelaar met blokkeerinrichting. De begrippen vergrendelen en blokkeren worden vaak met elkaar verward. EUCHNER verzorgt basistrainingen waarin die verschillen uitgebreid aan de orde komen. Deze kunnen op aanvraag op locatie in bedrijven worden gegeven.

Meer informatie op www.euchner.nl


INDUSTRY 4.0 DEURSLOTEN

Intelligente deursloten hebben heel wat meer te vertellen dan alleen of een deur open is of gesloten. Vandaag zijn OSSD’s de relevante veiligheidsuitgangen die worden aangesloten op logische systemen (veiligheidsrelais, veiligheidsbesturing). Soms wil men nog twee andere signalen naar de besturing halen: Staat de deur in gesloten toestand? Is de deur vergrendeld?

Euchner heeft haar veiligheidssensoren in de loop der jaren veel meer functies gegeven. Zo kunnen er allerlei knoppen en LED’s op zitten. Die deursloten hebben dan ook al gauw een 20-polige connectoraansluiting.

Meer informatie op www.euchner.nl


ATEX RFID DEURSENSOR CES-C04

De nieuwe transpondergecodeerde EUCHNER veiligheidssensor CES-C04 is geschikt voor toepassing binnen een potentieel explosieve atmosfeer in ATEX zone 2 (gassen) en zone 22 (stof). Wat opvalt zijn de geringe afmetingen van de behuizing.

De zwarte kunststof beschermkap wordt over de RFID sensor geplaatst waardoor deze impactbestendig is geworden conform de ATEX-richtlijn. Via een opening zijn de status-LED’s van de sensor herkenbaar. De radiosignalen tussen de actuator en de sensor gaan ongehinderd door de kunststof heen.
In het kader van machineveiligheid voldoet de sensor aan EN ISO 13849-1 PL e / Cat. 4 en aan EN ISO 14119.

De transpondergecodeerde ATEX veiligheidssensoren van EUCHNER zijn uniek in de markt. De ATEX productgroep van EUCHNER omvat ook elektromechanische veiligheidssensoren met en zonder vergrendeling.

Meer informatie op www.euchner.nl


Lichtschermen

Met smalle lichtschermen van de serie LCA breidt EUCHNER het gamma van toegangsbeveiliging voor gevaarlijke gebieden rond machines verder uit. Er zijn verschillende versies met resoluties van 14mm tot 50mm voor vinger, hand en armbeveiliging maar er zijn ook 2, 3 en 4-straals lichtschermen voor inloopbeveiliging. Het gamma omvat een verscheidenheid aan lengtes en reikwijdtes. Ook zijn er master/slave-lichtschermen. Men kan kiezen tussen Type-2 (PL c / SIL 1 ) en Type-4 (PL e / SIL 3). Het aansluiten bepaalt de configuratie en status LED’s op het lichtscherm geven daar feedback over.

Op plaatsen waar een fysieke beveiliging niet noodzakelijk is, kan eventueel een lichtscherm worden gebruikt. Eerst moet worden zeker gesteld dat onbedoeld binnenlopen of ingrijpen geen ongewenst gevolg heeft en er moet worden onderzocht of er uit de machine zelf gevaarlijke onderdelen kunnen springen. Bij een risico-inventarisatie wordt dit vastgesteld.

Bij het kiezen van de juiste plaats van de lichtschermen hanteert men normen die informatie geven over de anatomie van het menselijk lichaam: hoe ver kun je reiken, hoe dik is een hand, een vinger en welke naderingssnelheden van ledematen en door lopen zijn er. Deze gegevens staan in de norm ISO 13855. De kernvraag is namelijk: hoe lang duurt het nadat het lichtscherm de mens heeft gedetecteerd voordat de gevarenzone is bereikt en hoe lang duurt het voordat de machine tot stilstand is gekomen. Afhankelijk van deze gegevens bepaalt een formule op welke minimale afstand de lichtschermen moeten worden aangebracht. Het is niet zo’n moeilijke opdracht om uit te voeren maar het is een delicate klus die de nodige tijd vergt.

Muting kan eenvoudig worden gerealiseerd met het plaatsen van optische sensoren en het gebruik van logica. De MSC veiligheidssturing heeft een aantal voorgeprogrammeerde functies voor de meest gebruikte vormen van muting. Ook hier gelden normen en is kennis nodig.

De fabrikant wil de kennis over toepassingen met lichtschermen graag delen. Op aanvraag wordt informatie en eventueel ook training verzorgd.

Meer informatie op www.euchner.nl


Deursloten met veel stuurfuncties

Om nóg meer stuurfuncties bij de toegangsdeur te bieden, is aan de serie MGB deursloten een nieuwe variant toegevoegd: De MGB2.

De “gewone” MGB is er met OSSD, ProfiNet/ProfiSafe en EthernetIP/Cip-Safety en met een keur aan bedienelementen zoals knoppen, sleutelschakelaars en nood-uit.

De MGB2 is er eveneens met busfunctionaliteit maar kan ook complexere taken aan. De MGB2 is te combineren met een veelvoud aan bedienelementen en zelfs met lockout en autorisatiesystemen. Deze zitten in speciale modules en worden in de slots van de MGB2 geschoven.

Om kosten te besparen kunnen op de busmodule van de MGB2 meerdere deursloten en deurschakelaars worden aangesloten, in dat geval wordt de busmodule los gemonteerd en door middel van kabels met de deursloten verbonden.

Teveel mogelijkheden om op te noemen. Voor grote projecten worden vooraf de wensen geïnventariseerd. Daarna wordt een passende combinatie worden bepaald.

Alle MGB-sloten detecteren met hoog gecodeerde RFID transponders en voldoen daarmee aan de anti-manipulatienorm EN ISO 14119. Of deze deursloten individueel, in serie bedraad of via bussystemen worden aangesloten, het risiconiveau conform EN ISO 13849-1 blijft PL e.

Meer informatie op www.euchner.nl


RFID deurvergrendeling met 3900N houdkracht

De nieuwe RFID actuator voor de Euchner CTP schakelaar kan in vergrendelde toestand worden belast met trekkrachten tot 3.900 Newton. Hiermee komen er nóg meer toepassingen beschikbaar voor deze intelligente en robuuste schakelaar.

Het hoogste veiligheidsniveau PL e en de unieke codering van de actuator zorgen ervoor dat aan de belangrijkste voorwaarden voor machineveiligheid wordt voldaan. De CTP heeft een beschermingsklasse van IP69 voor de standaardversie. Bij de uitvoering met knoppen bepalen de knoppen de beschermingsklasse, namelijk IP65.

Er moeten een aantal standaard keuzes worden gemaakt: Het vergrendelingsprincipe ruststroom of arbeidsstroom. Individuele OSSD-uitgangen of OSSD in- en uitgangen voor seriële aansluiting. Unieke of multi RFID codeherkenning. Het soort connectoraansluiting 1xM12, 2xM12 of 1xM23. En de uitvoering van de hulpontgrendeling (voorzijde) en vluchtontgrendeling (achterzijde).

Ten slotte zijn er nog speciale varianten met ATEX en ASi-bus aansluiting.Voor zeer grote mechanische toleranties van de deur zijn er diverse schuifgrendels waarop de CTP kan worden gemonteerd.

Meer informatie op www.euchner.nl


ATEX RFID deurvergrendeling

Deze RFID deurvergrendeling is toepasbaar binnen ATEX zone 2 (gassen) en zone 22 (stof). Transpondertechnologie vormt de basis van de signaaloverdracht tussen actuator en de kop van de schakelaar. De overdracht werkt met radiosignalen in het ATEX gebied. Met een solenoid magneetspoel wordt de actuator in de kop van de schakelaar vergrendeld dan wel ontgrendeld. De magneetspoel en de elektronica worden door een metalen huls extra beschermd tegen mechanische invloeden van buitenaf. De huls is voorzien van een aardaansluiting.

De CTP-EX kan in vergrendelde toestand trekkrachten aan tot 3.900 N. Er kunnen tot 20 stuks CTP-EX in een seriële keten worden opgenomen. Voor machineveiligheid voldoet de CTP-EX aan EN ISO 13849-1 PL e / Cat. 4 en aan EN ISO 14119.

Binnen de ATEX productgroep van Euchner zijn er elektromechanische veiligheidssensoren en transponder veiligheidssensoren. Beiden zijn verkrijgbaar met en zonder vergrendeling.

Meer informatie op www.euchner.nl

Bekijk hier het nieuws archief

 

Contact

Postadres: Postbus 119
Postcode NL-3350 AC Papendrecht
Bezoekadres: Visschersbuurt 23
Postcode NL-3356 AE Papendrecht
Telefoon: (+31) 078-6154766
Internet: www.euchner.nl
E-mail: info@euchner.nl
 

Multifunctional Gate Box

 

Downloads

 

Uitgelicht

Trainingen

Trainingen

Profiteer van de expertise van Euchner! Wij bieden trainingen op het gebied van actuele normen, toepassingen en producten. Maak van de gelegenheid gebruik en informeer direct bij de vakspecialisten naar specifieke onderwerpen. Wij bieden u passende trainingen om de nodige kennis ter vergaren. Aan de hand van voorbeelden tonen we de praktische toepassing van de normen en het gebruik van onze producten in het dagelijkse leven. Heeft u vragen over ons trainingsaanbod of bent u geÏnteresseerd in een in-company training op uw eigen locatie? Neem dan contact met ons op via +31 (0)78-615 4766.

Klik hier voor meer informatie