Minder vraag naar chips bij TSMC

De inkomsten van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) dalen in het vierde kwartaal van dit jaar met meer dan 10%. Door een achterblijvende vraag naar consumentenelektronica, PC’s en TV-toestellen is de orderportefeuille van de Taiwanese foundry verzwakt.

De verkoopcijfers van high-end smartphones en tablets blijven teleurstellend en dat heeft consequenties voor de IC-productie. De daling in high-end producten wordt in volume weliswaar gecompenseerd door een groei bij goedkope toestellen, maar in omzet niet. TSMC heeft nog wel flinke opdrachten voor de instap- en middenklasse mobiele toestellen.

De orders voor de onlangs geïntroduceerde iPhone-componenten van Apple boden tot dusverre ook nog geen soelaas.Qualcomm, Broadcom, Nvidia, AMD en Marvell hebben alle hun waferstarts bij TSMC in het vierde kwartaal verminderd. De opdrachten van Mediatek voor chips in 28-nm-technologie blijven echter binnenlopen. Maar ook dit groeiende aantal orders compenseert de terugloop bij de belangrijkste opdrachtgevers niet.

De verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2014 zijn nog onduidelijk. Veel is afhankelijk van de wereldwijden Kerstinkopen – en de voorraden die nog in de supply-chain beschikbaar zijn.

bron: Digitimes