Miljoenendwangsom dreigt voor T-Mobile

Agentschap Telecom legt T-Mobile een last onder dwangsom op van € 5 miljoen, omdat het geen gebruik maakt van de voormalige Orange UMTS-frequenties. In 2007 heeft T-Mobile Orange overgenomen. Daardoor beschikt T-Mobile over twee UMTS-vergunningen. T-Mobile moet voor beide vergunningen afzonderlijk voldoen aan de voorwaarden en de frequenties in gebruik nemen.

Uit gedetailleerde metingen van Agentschap Telecom blijkt dat T-Mobile op geen enkele van de 300 meetlocaties dekking biedt op de voormalige Orange-frequenties. Bovendien heeft T-Mobile zelf verklaard dat zij deze frequenties niet gebruiken.

"T-Mobile had kunnen weten dat dit er aan zat te komen", zegt Marita Schreur, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom. "Onlangs moest KPN-Telfort al een dwangsom van 5 miljoen euro betalen. Zij hebben de ongebruikte frequenties inmiddels teruggegeven aan de overheid. Ik hoop dat T-Mobile het niet zover laat komen. Frequenties zijn er om gebruikt te worden."

T-Mobile krijgt nu de kans om de frequenties alsnog in gebruik te nemen en daarmee te voldoen aan de vergunningvoorwaarden. Als het telecombedrijf na drie maanden nog steeds niet voldoet, dan moeten ze de dwangsom daadwerkelijk betalen. Het bedrag kan oplopen tot maximaal 40 miljoen euro.

Achtergrond

In 2000 kregen naast Orange, T-Mobile, Vodafone, Telfort en KPN een UMTS-vergunning. De vergunningen werden verstrekt op voorwaarde dat de vergunde frequenties in gebruik worden genomen. Verder moet er per vergunning voldoende dekking en een minimaal serviceniveau worden geboden.