Categories: Actueel

Mikrocentrum organiseert nieuw evenement: RapidPro

Na decennia van ontwikkeling zijn diverse additieve productietechnieken eindelijk volwassen te noemen. De mogelijkheden zijn vandaag de dag dan ook velerlei. Additief vervaardigde producten en prototypen doen dankzij doorbraken in materiaalkunde en productiesystemen nauwelijks onder voor hun traditioneel gemaakte tegenhangers. Eindproducten zijn sterk en nauwkeurig, bouwvolumes zijn aanzienlijk gegroeid en ook de productiesnelheden zijn fors toegenomen.  Bovendien maakt een daling in kostprijs van zowel de machines als de eindproducten de additieve technologieën tot een aantrekkelijk alternatief voor tal van toepassingen.

Toch genieten de mogelijkheden van additieve een aanverwante 3D technieken nog maar weinig bekendheid. Mikrocentrum, dat sinds 2004 al diverse themadagen over dit onderwerp heeft georganiseerd, acht de tijd dan ook rijp alle ins- en outs eens uitvoerig op een rijtje te zetten tijdens een meerdaags evenement. "Te weinig mensen realiseren zich dat de toekomst niet voor de deur staat, maar al begonnen is", zegt seminar manager Els van de Ven. "Een gemiste kans, omdat deze technieken bijvoorbeeld de time to market aanzienlijk kunnen verminderen en ook bij lage productievolumes en/of complexe vormen uitkomst kunnen bieden."

Breed speelveld

Met RapidPro mikt Mikrocentrum op een groot aantal deelnemers en bezoekers uit tal van sectoren. "We werken uiteraard nauw samen met kennisinstellingen als TNO en Sirrus, maar kunnen ook rekenen op bijdragen van aanbieders van additieve productietechnieken, specialisten in 3D meten en scannen en CAD/CAM/CAE  experts om de samenhang tussen deze disciplines duidelijk vorm te geven", aldus Van de Ven. Voor wat betreft de bezoekers wordt een bijzonder rijk pallet aan sectoren en functieomschrijvingen genoemd.

"Eigenlijk is RapidPro interessant voor iedereen", geeft Van de Ven toe. "Natuurlijk wordt er in de medische sector en door de dentaalindustrie al langer met additieve productie gewerkt. Hetzelfde geldt voor de maquettebouw en de architectuur. Maar ook voor de machine- en apparatenbouw, de automotive, de lucht- en ruimtevaart en de productie van speciale gereedschappen worden de mogelijkheden steeds aantrekkelijker. Zelfs voor de consument zal het niet lang meer duren of er prijkt een 3D-printer naast de computer, waarmee gedownloade onderdeeltjes rechtstreeks kunnen worden uitgeprint. Voor iedereen met een gezonde nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden van de productie anno 2011 valt er op RapidPro wel wat te halen. En voor het geld hoeft men het niet te laten: bezoek aan de zowel de beurs als het congres is gratis."

RapidPro vindt plaats op 2 maart in De Koningshof in Veldhoven.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

2 uur ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

3 uur ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

5 uur ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

5 uur ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

6 uur ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

6 uur ago