Micro-robots inspecteren zelfstandig pijpleidingen (video)

Nog even en dan kan de industrie robots ter grootte van een cel inzetten om olie-, gas-, en andere leidingen te inspecteren (waaronder de aderen in het menselijk lichaam). Dit dankzij een uitvinding aan het Massachusetts Institute of Technology.

De knapste koppen in Amerika hebben een manier gevonden om robotjes ter grootte van een cel uit grafeen te ‘knippen’. Ze nemen een ‘vel’ van het ultradunne 2D materiaal en druppelen daar met een geavanceerde lab-3D-printer piepkleine rondjes polymeer op, met daarin de benodigde elektronica. Nog een laagje grafeen erover, even drogen, en de ronde robotcellen, syncells genaamd, breken vanzelf af langs de natuurlijke scheurlijn aan hun rand. De resulterende botjes zijn 10 tot 100 micrometer in diameter.

De onderzoeksgroep heeft eerder al syncells gemaakt die waren gevuld met sensoren, en die in een zwerm kunnen worden losgelaten in een pijplijn om daar zelf metingen uit te voeren. De resultaten worden opgeslagen en later uitgelezen. Bedoeling is nu om beide technieken te combineren.

De verantwoordelijke professor, Michael Strano, benadrukt dat het productieproces waarschijnlijk ook geschikt is om allerlei andere dingen mee te maken. Tevens heeft de groep andere 2D materialen getest, waaronder molybdeenbisulfide en hexagonaal boornitride en daar ging het ook mee.