Categories: Actueel

Metalfab1: evolutie van industriële 3D-metaalprinter (video)

Zelf noemt Additive Industries dit het "eerste écht industriële 3D-metaalprintsysteem". Volgens het jonge bedrijf, in december 2012 opgericht door Jonas Wintermans en Daan Kersten, biedt de Metalfab1 een flinke verbetering ten opzichte van mid-range additieve metaalprinters.

Additive Industries heeft zich op drie hoofddoelen gericht bij de ontwikkeling van de printer: reproduceerbaarheid, productiviteit en flexibiliteit.

Metalfab1

De prestatieverbetering is te danken aan een thermisch geoptimaliseerd machineontwerp, slimme procesbeheersing en kalibratiestrategieën, elimineren van dode tijd en de automatisering van bouwplaat- en productverplaatsing in de machine.

Om bijvoorbeeld de slimme procesbeheersing er uit te lichten. Tijdens het printproces willen er bij de hoge temperaturen die nodig zijn voor printen met metaal wat temperatuurschommelingen ontstaan. De Metalfab1 monitort het proces live en kan volautomatisch bijsturen en her-kalibreren per printlaag.

Ook het elimineren van dode tijd is een belangrijk punt. De Metalfab1 heeft meerdere bouwkamers, elk met geïntegreerde metaalpoeder recycling. De optische eenheid kan bewegen tussen de twee printkamers. Dit zorgt ervoor dat als één bouwkamer gereinigd wordt, de volgende print alvast van start kan gaan in de andere bouwkamer.

Dankzij dit systeem is dit ook de eerste 3D metaalprinter waarin verschillende materialen naast elkaar kunnen worden gebruikt in één machine.

Aan de achterkant van de machine zit een robot, die via een rails kan bewegen tussen de verschillende modules. Op deze manier is het hele printproces grotendeels geautomatiseerd uit te voeren.

Modulair

De Metalfab1 is modulair. Zelfs het lasersysteem kan van één tot vier lasers worden uitgebreid. Dit komt de printsnelheid ten goede en ook wordt hiermee het zogenoemde ‘stitching’ vermeden bij het printen van grotere objecten.

Metalfab1 is ook het eerste systeem met een geïntegreerde oven voor spanningsarm gloeien van de geprinte producten. Het bouwvolume van een enkele bouwkamer (420 x 420 x 400 mm) positioneert de Metalfab1 direct bij de 3 grootste metaalprinters die nu beschikbaar zijn.

Beta-programma

Additive Industries zal volgende maand starten met zijn Beta-programma. Vier Beta-machines zijn inmiddels gereserveerd door klanten uit veeleisende markten zoals de lucht- en ruimtevaart, high tech machinebouw en gereedschap-fabricage.

"We kijken uit naar de hechte samenwerking met onze Beta klanten. We zullen samen processen, nieuwe materialen en toepassingen ontwikkelen en de prestaties moeten testen om de business cases van onze klanten substantieel te verbeteren", aldus Daan Kersten, medeoprichter en CEO van Additive Industries.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

2 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

2 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

2 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

2 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

2 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

2 dagen ago