Met alle zintuigen naar de film

Films met alle zintuigen beleven – dat kunnen bioscoopbezoekers in een van de wereldwijd 18 000 bioscoopstoelen van Media Mation. In deze stoelen wordt het gehele lichaam onderdeel van de filmvoorstelling. De Motion Terminal VTEM van Festo stuurt de bewegingen aan. Het combineert op bijzondere manier de digitalisering met de pneumatiek.

Stel je voor: het witte doek toont een achtervolging in een sportwagen. In een haarspeldbocht neigt de bioscoopstoel naar links – om vervolgens plotseling de bioscoopbezoeker naar rechts te gooien als de auto weer rechtuit gaat.

De bioscoopganger voelt de oneffenheden in het wegdek, hoort het piepen van de banden bij het remmen en ruikt verbrand rubber en uitlaatgas. Dan duikt de auto op het doek in het water en krijgt de toeschouwer water in zijn gezicht gespoten, terwijl de auto door een plas scheurt. Tegelijkertijd waait er een stevige wind door de haren van de filmliefhebber.

Het gevoel zelf acteur in de film te zijn, is mogelijk in de MX4D Motion EFX stoel van de Californische firma Media Mation. De stoelen hellen, slingeren en gaan op en neer. Via de V2 EFX armleuning komen effecten en gesynchroniseerde bewegingen met windstoten, opspattend water, trillingen en geuren tot stand. In de rugleuningen zijn drukpunten geïntegreerd.

Industrie 4.0 maakt het mogelijk

Hier zorgt Industrie 4.0 voor een revolutie in de bioscoop: Cinema 4.0: De Motion Terminal VTEM van Festo stuurt de verschillende bewegingen aan en zorgt voor alle effecten. Het pneumatische systeem integreert digitale functies in één ventieltechnologie.

Voorgeprogrammeerde functiebouwstenen, Motion Apps, zorgen voor besparing op anders dure systeemopbouw. De Motion Apps ‘proportioneel stuurventiel’ en ‘proportionele drukregeling’ regelen debiet en drukken voor snelle en krachtige, maar ook rustige en nauwkeurige bewegingen.

De bewegingsprofielen van de film worden direct op de Motion Terminal in een controller verwerkt. Veel voorheen noodzakelijke hardwarecomponenten kunnen vervallen. Drie ventielen van de VTM sturen de drie aandrijvingen van de bioscoopstoelen aan, één ventiel is verantwoordelijk voor de drukregeling. Voor effecten zoals wildstoten zijn ventielen uit het standaard programma van Festo aangesloten.

Voor Media Mation betekent het gebruik van de Motion Terminal dat inbedrijfname, diagnose en foutzoeken eenvoudiger en met veel minder componenten mogelijk is geworden.

Digitalisering en apps

VTEM als onderdeel van Industrie 4.0 kan dankzij digitalisering en piëzotechnologie veel nieuwe functies integreren. Daarbij biedt Festo al een keuze uit diverse apps aan, zoals proportionele drukregeling en instelling van de bewegingstijd of het drukniveau, passend bij elke scène in de film.

Bioscoopbezoekers kunnen in één van de 18 000 bioscoopstoelen van Media Mation wereldwijd de film met alle zintuigen ervaren.

bron: Festo