Mensen langer gezond in dienst met een arbocatalogus

Een arbocatalogus is niet verplicht. Veel sectoren hebben er dan ook geen. Toch heeft zo’n ‘oplossingenboek’ voor risico’s op de werkvloer zeker voordelen, vindt Gepke Haringsma, manager duurzame inzetbaarheid en arbo bij adviesbureau Wissenraet van Spaendonck: “Een arbocatalogus draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.”

Al sinds 1994 zijn werkgevers verplicht bedrijfsrisico’s voor medewerkers te inventariseren en vast te leggen hoe ze met deze risico’s omgaan. Dit doen ze in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Een arbocatalogus is echter níet verplicht, en niet alle branches hebben er dan ook een.
Gepke Haringsma werkt ook bij Orsima, het Opleidings- & Ontwikkelingsfonds voor industriële reiniging. In haar huidige en eerdere functies werkte ze mee aan de ontwikkeling van diverse arbocatalogi. “Tussen een RI&E en een arbocatalogus zit een overlap, maar er zijn ook duidelijke verschillen”, legt ze uit. “Een RI&E moet gaan over álle risico’s binnen een bedrijf, in een arbocatalogus beperkt de branche zich tot de belangrijkste of meest voorkomende. Die belangrijkste risico’s worden in een arbocatalogus bovendien uitgebreider omschreven. Een RI&E is vooral een vragenlijst over welke risico’s er zijn, terwijl een arbocatalogus meer een oplossingenboek is – een praktisch hulpmiddel voor op de werkvloer met oplossingen specifiek toepasbaar in die organisatie.”

Lees verder op: https://www.ser.nl/nl/Publicaties/art-arbocatalogus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *