
Hoe werkt een drone? Kun je een huis ontwerpen met 3D-technieken, en hoe maak je een app? Op dit soort vragen kregen meisjes van 10 … 15 jaar antwoord tijdens de landelijke Girlsday op donderdag 24 april. Girlsday is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. 305 bedrijven lieten ruim 8400 jonge meisjes kennis maken met bètawetenschappen, techniek en ICT
Ook bij Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) vonden activiteiten plaats in het kader van de landelijke Girlsday.
TU/e organiseerde in samenwerking met Korein, Summa College en Fontys Hogescholen een programma voor meiden uit de eerste en tweede klas voortgezet onderwijs. Dit jaar was gekozen voor een indeling naar de zeven werelden van techniek. De leerlingen gingen op ontdekkingsreis en maakten spelenderwijs kennis met techniek, ICT en bèta door middel van diverse workshops.
Achtergrond
Nederland heeft meer bèta, technisch en ICT-opgeleiden nodig. VHTO voert daarom samen met scholen en bedrijven diverse activiteiten uit om ook meisjes daarvoor te interesseren. Tijdens de jaarlijkse Girlsday bezoeken duizenden meisjes bèta-, technische en ICT-bedrijven en (onderzoeks-) instellingen. Zij maken daar op een interactieve manier kennis met de dagelijkse beroepspraktijk en met de vrouwen en mannen die daar werken. Door diverse inspanningen van VHTO, overheid, onderwijs en bedrijfsleven kiezen steeds meer Nederlandse meisjes in het voortgezet onderwijs voor exacte vakken. Ook het aantal vrouwelijke bèta/technische studenten neemt toe ten opzichte van het vorige collegejaar: in het HBO met 20% in het WO met 14%. Maar het tekort aan goed opgeleide bèta’s, technici en ICT-ers is zeker nog niet opgelost. Aandacht hiervoor blijft nodig, met name ook in het vmbo en mbo. Steeds meer bedrijven zien het nut en de noodzaak om meisjes vroegtijdig te interesseren voor bèta/techniek en ICT, gezien het grote aantal bedrijven dat zijn deuren openzette tijdens Girlsday 2014.