‘Meerderheid ransomware-slachtoffers had geen back-up’

Van de Nederlandse bedrijven en organisatie met meer dan 100 medewerkers die in 2023 slachtoffer waren van ransomware, beschikte 58% niet over een back-up. Dit blijkt uit het Jaarbeeld Ransomware 2023, van het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Via een maandelijks terugkerende uitvraag in 2023 kwamen er via anoniem delen 147 incidenten in zicht. Opvallend is dat voornamelijk de sectoren ‘industrie’ en ‘handel’ vaak het slachtoffer waren van een ransomware-aanval. Samen waren deze sectoren goed voor meer dan een derde van alle jaarlijkse incidenten.

Hoe kwamen aanvallers binnen?

Bij zo’n 30% van de ransomware-incidenten verkreeg de aanvaller toegang binnen de organisatie door het misbruiken van beveiligingslekken en kwetsbaarheden. In 28% van de gevallen ging dit via een onrechtmatige login, denk aan een geslaagde phishingaanval waarbij logingegevens buitgemaakt zijn of doordat een wachtwoord gekraakt is.

DTC: ‘Deze vormen van ongeoorloofde toegang zijn te voorkomen. Het op tijd (laten) uitvoeren van updates en zorgen voor sterke, unieke wachtwoorden die zijn voorzien van multifactorauthenticatie (MFA) zijn simpele maatregelen die hieraan bijdragen.’ Bekijk de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen voor meer informatie.

18% heeft losgeld betaald

18% betaalde losgeld aan de cybercriminelen. Dit is een stuk lager dan het wereldwijde gemiddelde van 46%.

Het advies van de overheid is om geen losgeld te betalen en zo een sterk signaal tegen cybercriminelen af te geven. Betaling biedt geen garantie voor teruggave van je gegevens. Ook ben je niet zeker dat als je de gegevens terugkrijgt deze in onveranderde staat zijn. Daarnaast bestaat het risico dat je na betaling nog een tweede keer wordt afgeperst. 

Te weinig back-ups

58% had geen back-up. DTC: ‘Een goede back-up strategie is van groot belang om na een incident snel te kunnen herstellen. Ook bij kleinere bedrijven valt hier veel winst te behalen.’

Het DTC Benchmarkonderzoek 2023 analyseerde het gebruik van verschillende cybersecuritymaatregelen door Nederlandse zzp’ers en kleine mkb-bedrijven (tot 25 medewerkers). Als het gaat om het maken van regelmatige (dagelijkse of wekelijkse) back-ups van de belangrijkste bedrijfsgegevens, gaf 32% van de zzp’ers aan dit niet te doen, of niet te weten of dit gedaan wordt. Bij de kleine mkb-bedrijven was dit 23%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *