Meer dan 2 miljoen gebruikers SolidWorks

Na vier jaar geleden de grens van 1 miljoen gebruikers te zijn gepasseerd, meldt SolidWorks nu – bij hoofde van CEO Bertrand Sicot – dat dit aantal inmiddels alweer is verdubbeld. Sicot bracht het nieuws naar buiten op de haar jaarlijkse gebruikerscongres SolidWorks World dat op 21 januari aan zijn vijftiende editie begon. Ditmaal in Orlando, Florida. Engineersonline is erbij.

Nog wat meer getallen – dit jaar maken zo’n 4500 bezoekers hun opwachting en dat zijn voor het leeuwendeel gebruikers. Ze kunnen tot en met aanstaande woensdag 23 januari hun hart ophalen bij meer dan 280 technische presentaties. Blijft er nog tijd over dan kan een bezoek worden gebracht aan het Parter Pavillion. Hier geven meer dan honderd Solution Partners acte de présence. En dat is maar een klein deel van de meer dan 800 die er intotaal zijn.

my.solidworks.com

In zijn keynote speech wist Sicot bovendien te melden dat alle kennis die inmiddels door SolidWorks op het web beschikbaar is gemaakt, onder andere op www.youtube.com/solidworks, twitter en facebook, én de kennis die door gebruikers ter beschikking wordt gesteld op onder andere blogs en in user groups, wordt gebundeld op my.solidworks.com. De gebruiker kan hier zijn gepersonaliseerde versie van maken met behulp van verschillende filters, zodat hij of zij continu op de hoogte wordt gehouden van alles wat er speelt in de voor hem of haar relevante kennisgebieden.

SolidWorks Mechnical Conceptual

Het belangrijkste op 3D ontwerpgebied dat Sicot in zijn keynote speech naar voren bracht, was wel de aankondiging van SolidWorks Mechnical Conceptual. Dit is complementair aan het 3D pakket SolidWorks en eigenlijk het digitale bierviltje, de digitale achterkant van het sigarenkistje, het digitale velletje papier waarop de eerste ideeën te voorschijn komen. Met SolidWorks Mechnical Conceptual – dat op de markt wordt gebracht als een component van het 3D Experience platform dat door moederbedrijf Dassault Systèmes is ontwikkeld – wil SolidWorks de kennis die in die fase van het ontwerpproces wordt ontwikkeld, geschrapt, aangepast, afgeserveerd en hergewaardeerd digitaal beschikbaar houden.

V6

Het uiteindelijke conceptuele ontwerp kan binnen SolidWorks Mechnical Conceptual worden ontwikkeld tot een product dat in de normale SolidWorks ontwerpomgeving kan worden geïntegreerd. Zonder dat je je al vanaf het begin hebt moeten afvragen of het om een subassembly gaat , een component of wat dan ook – een conceptuele ontwerpomgeving dus zonder de eigenaardigheden van history-based, of parametrisch modelleren.

Voor de gevorderden: dit is het product dat in de pers al enige tijd opdook onder de naam SolidWorks V6 en veel stof deed opwaaien omdat het gebruik maakt van de door DS ontwikkelde CGM Catia kernel. Mogelijk probleem: de ontwerpen zouden niet compatibel zijn met SolidWorks dat draait op een Parasolid kernel. Dat probleem zou nu zijn opgelost. Geïnteresseerden kunnen zich nu opgeven voor een productietestprogramma dat in mei van start moet gaan. In oktober/november moet het product op de markt komen.