Machinefabriek blaast stoommachine Mijnmuseum nieuw leven in

Machinefabriek Bosserveld gaat de oude stoommachine in het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen moderniseren. Aan het project werken leerling-monteurs van Arcus College en Leeuwenborgh Opleidingen mee.

De tweeassige stoommachine (bouwjaar 1897), die zich in het machinehuis van de in 1974 gesloten steenkolenmijn Oranje-Nassau I bevindt, dreef vroeger de twee liften aan die de ‘koempels’ van en naar hun werkplek ondergronds brachten. Als onderdeel van een gefaseerde, complete modernisering van het museum wordt deze immense machine nu geheel gereviseerd.

‘Stoommachine’ krijgt elektrische aandrijving

De stoommachine wordt in delen ter plekke gedemonteerd en vervolgens naar de werkplaats van Machinefabriek Bosserveld in Maastricht getransporteerd. De assemblage van de gereviseerde onderdelen vindt dan weer in Heerlen plaats. De machine zal straks niet meer op stoom maar op elektriciteit werken. Voor het aandrijfdeel wordt samengewerkt met Huppertz Technical Services uit Bocholtz die de machine voorziet van  een nieuwe aandrijving; hij is daarmee straks weer volledig operationeel.

De benodigde elektrische ombouw wordt ook door Machinefabriek Bosserveld gerealiseerd. Het is niet echter meer mogelijk om in de schachten af te dalen, deze zijn na sluiting van de steenkolenmijn afgedicht.

Leerproject

Bijzonder aan het project is de deelname van een aantal mbo-leerlingen van Arcus College en Leeuwenborgh Opleidingen. Deze zijn binnen Bosserveld actief vanuit hun BBL-traject en doen zo waardevolle praktijkervaring op. Binnen een BBL-traject gaan jongeren 1 dag per week naar school voor de theoretishe ondergrond en werken ze vier dagen per week in een bedrijf.