Maakindustrie kiest vaker voor kunststof scharnieren boven plaatstaal

In de maakindustrie is het maken van slimme keuzes essentieel voor het succes en de concurrentiepositie van een bedrijf. Een van de keuzes die steeds vaker wordt gemaakt door machine- en apparatenbouwers is de overstap naar kunststof scharnieren in plaats van de traditionele plaatstaal scharnieren. Hoe is deze trend ontstaan? Waarom kiezen bedrijven uit de maakindustrie ervoor om deze verandering te omarmen? Wanneer we inzoomen op kunststof scharnieren zien we meerdere voordelen.

CFA., CFMY en CFM. scharnieren
Afbeelding: CFA., CFMY en CFM. scharnieren

Duurzaam, krachtig en corrosiebestendigheid

“Een belangrijke reden waarom bedrijven in de maakindustrie kiezen voor kunststof scharnieren is de duurzaamheid en corrosiebestendigheid van deze producten. Traditionele plaatstalen scharnieren hebben vaak last van roest en corrosie, vooral in omgevingen met hoge luchtvochtigheid of agressieve chemicaliën.” zegt Jeroen Markus, Product Expert bij Elesa+Ganter. De kunststof scharnieren van Elesa doen tegenwoordig ook niet meer onder in houdkracht ten opzichte van stalen scharnieren. Kunststof scharnieren zijn eveneens bestand tegen corrosie en hebben geen last van roestvorming. Dit maakt ze uitermate geschikt voor toepassingen in sectoren zoals de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie en maritieme toepassingen.

Gewichtsbesparing en energie-efficiëntie

Een ander belangrijk voordeel van kunststof scharnieren is de mogelijkheid tot
gewichtsbesparing. In vergelijking met plaatstalen scharnieren zijn kunststof scharnieren aanzienlijk lichter. Dit leidt tot lagere materiaalkosten en maakt het ook mogelijk om het totale gewicht van een constructie te verminderen. Dit is vooral belangrijk in sectoren waar gewichtsbesparing en energie-efficiëntie prioriteit hebben, zoals de luchtvaart- en automotive-industrie.

Lagere onderhoudskosten en verbeterde levensduur

Het gebruik van kunststof scharnieren kan ook leiden tot lagere onderhoudskosten en een verbeterde levensduur van apparatuur. Kunststof scharnieren vereisen minder onderhoud dan plaatstalen scharnieren, omdat ze geen smering nodig hebben en bestand zijn tegen de meeste chemische stoffen. Bovendien zijn ze minder gevoelig voor slijtage en hebben ze een langere levensduur, waardoor bedrijven minder vaak scharnieren hoeven te vervangen en de algehele operationele efficiëntie verbeteren.

De overstap naar kunststof scharnieren wordt steeds vaker gezien als een slimme keuze voor bedrijven in de maakindustrie. De duurzaamheid, corrosiebestendigheid, gewichtsbesparing, lagere onderhoudskosten en verbeterde levensduur zijn slechts enkele van de voordelen die deze scharnieren bieden. Door te kiezen voor kunststof scharnieren kunnen bedrijven hun concurrentievermogen vergroten, kosten besparen en tegelijkertijd hoogwaardige en betrouwbare producten leveren aan hun klanten. Elesa+Ganter blijft innoveren op dit gebied en biedt een breed scala aan hoogwaardige kunststof scharnieren
die aan de diverse behoeften van de maakindustrie kunnen voldoen.

Meer weten over kunststof scharnieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *