‘Lying Dutchman’ trekt wereldwijd aandacht

Menselijke vogel Jarno Smeets (31) meldde via een Youtube-filmpje dat het hem was gelukt om met zijn zelfgemaakte vleugelsysteem 100 meter te vliegen in het Haagse Westbroekpark. In het televisieprgramma De Wereld Draait Door bleken zowel zijn naam als het filmpje nep.

Floris Kaayk – dat is de werkelijke naam van Smeets – is filmmaker en animator en verklaarde in DWDD dat vliegen een ultieme droom van de mens is, die hij nu virtueel heeft gerealiseerd. Met het filmpje en alle voorbereidingen haalde Kaayk de wereldpers, hoewel er ook al sceptische reacties op het web waren te vinden.

Voor degenen die wellicht – tegen beter weten in –  zelf ook een poging willen wagen, hier de uitleg van Jarno/Floris:

De vleugels werken volgens het ornithopter-principe, waarbij niet een propellor, maar de op- en neergaande beweging van de vleugels zorgt dat je in de lucht blijft.

De vleugels worden aangedreven door twee Turnigy-elektromotoren van 2000 W. Dankzij de accelerometers van twee Wii-controllers en een HTC Wildfire S smartphone worden de armbewegingen vertaald in een vleugelslag. De energie van de motoren wordt geleverd door lipo-accu’s en de aansturing wordt geregeld door een Arduino-controller.
Met dit mechanisme zou de benodigde extra kracht worden verkregen die nodig is om de vleugels van 17 m2 te bewegen.  De vleugel zelf is gebouwd uit een kite en koolstof windsurfmasten.