Load cells wegen reuzenschildpad

Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM) stelde vorige week load cells, het data-acquisitiesysteem EspressoDAQ met bijbehorende Catman-software en enkele meetspecialisten ter beschikking aan Diergaarde Blijdorp. Met de apparatuur zocht men naar antwoorden iover de evolutietheorie van de populaire Galapagos-reuzenschildpad.

Onderzoekers vragen zich af waarom de schilden van deze dieren op de verschillende Galapagos eilanden zulke uiteenlopende vormen hebben. Er zijn diverse hypothesen maar niemand beschikt tot op heden over de data om deze hypothesen te toetsen. Een van de meest waarschijnlijke theorieën over de vorm van de schilden werd getoetst door het zwaartepunt in het schild te meten. Dankzij de nauwkeurige en geavanceerde techniek kon dit gedaan worden zonder dat het kwetsbare, 150 kilo wegende dier omgedraaid hoefde te worden.

Dieren onderzoeken met load cells

De experts van HBM hebben samen met onderzoeker Arie van der Meijden een speciale constructie gebouwd. Tussen de constructie van houten platen bevonden zich drie load cells. De opnemers van het type Z6FC4/100kg bevonden zich op gelijke afstand van elkaar als de hoekpunten van een gelijkzijdige driehoek.

Mobiel meten

Door het mobiele en compacte data-acquisitiesysteem EspressoDAQ was het mogelijk ‘in het veld’ te meten. De gegevens zijn uitgelezen met een laptop en Catman-software. De gegevens met betrekking tot het zwaartepunt zijn opgehaald door het dier op de constructie te plaatsen, met het zwaartepunt binnen de driehoek gevormd door de draagpunten. De gegevens werden per draagpunt geanalyseerd. Door de constructie steeds verder te kantelen en het gewicht per load cell te meten is men erin geslaagd alle benodigde informatie uit te lezen. Het dier heeft maar voor enkele seconden stil hoeven staan. Ondanks de hoge luchtvochtigheid, de onregelmatige ondergrond, de warmte en de rondlopende schildpadden is de meting uiterst succesvol verlopen.

De vorm van het schild

Men denkt dat de specifieke vorm van het schild het omrollen vergemakkelijkt als ze op hun rug komen te liggen, iets wat veel voorkomt in het onregelmatige rotsachtige landschap van hun natuurlijke habitat. Dr. Ylenia Chiari bestudeert de evolutie van de populaire reuzenschildpad. Zij maakt 3D-modellen van de verschillende schildvormen en laat deze in speciale computersoftware roteren. Het geheel wordt fotogrammetrisch geconstrueerd. Om dit computerbeeld realistischer te maken moet het zwaartepunt worden aangebracht. Men weet erg weinig over de evolutie van de eeuwenoude Galapagos-reuzenschildpad en alle informatie helpt dit met uitsterven bedreigde dier met overleven in hun natuurlijke omgeving.

Oud en nieuw

Tom van Middelkoop van HBM: "Wij zijn benaderd door Arie van der Meijden met de vraag of wij onze meetapparatuur wilden verhuren. Dit is iets dat wij bij sensoren normaal gesproken niet doen. Echter nadat ons verteld werd over het doel van het wegen was ons enthousiasme voor dit project enorm en hebben we besloten onze apparatuur gratis ter beschikking te stellen. Nog nooit is zoiets gebeurd en wij dragen daar graag ons steentje aan bij. Een indrukwekkende combinatie, de oeroude schildpad en de nieuwste techniek."

bron: HBM